Hur man gör en liten trädgård damm utan pengar

Hur man gör en liten trädgård damm utan pengar

Lugnet i en wildlife damm med bullfrogs, kvittrar fåglar, vackra stenar, överhängande gräs och glimt av en fisk eller två räcker för att få de flesta människor ut ur huset njuter av djurlivet. En damm har inte vara stor för att ge en balanserad fungerande ekosystem, inte heller har det att kosta pengar. Med lite kreativitet och utbildning, kan du skapa en damm som kommer att vara en Välkommen oas bara några steg från din bakdörr.

Instruktioner

•Hitta en nivå position för din damm, så nära ditt hem som trädgårdsslangen kan nå den men tillräckligt långt bort att du inte behöver bekymra dig om extra fukt nära din foundation. Välj en buffert åtminstone 20 fot vara säkert för de flesta situationer.

•Draw ut design för din damm med en lös bit trädgårdsslang eller sträng, att göra populära njure formen eller någon design som passar din fantasi. Gräva i ytterkanten med en spade att markera konturerna och ta bort en slang eller en sträng.

•Dig ut i trädgården med en trädgårds spade. Ta bort smutsen nivå av dammen om en sida är lite lägre än den andra. Spara några av smuts att bygga upp den yttre kanten av dammen, vilket gör det djupare som du gräva. Överflödigt smuts kan användas någon annanstans. Ett djup av 4 fötter är lämplig för små fiskar att gömma sig från fåglar och grunda hyllor kan utformas för vattenväxter.

•Släta ut ytan av dammen genom att ta bort stenar, pinnar och annat som kan tränga igenom liner. Lägg till sand till basen på bakgården dammen eftersom det är speciellt lämplig för en smidig liner om du har gratis tillgång till den.

•Lay ut liner i poolen. Tunga sopsäckar är stora nog att skära öppna med sax och lade platt över ytan av dammen. Använda två eller tre lager för att ge en lämplig barriär eller få 6 ml polyeten ark används för målning presenningar. Säkra kanterna av liner med stenar runt kanterna, lämnar cirka sex inches av det hänger över den övre kanten.

•Sprinkle sand eller grus över botten av dammen. Lägg till dekorativa stenar och växter till hyllor eller grunda områden, försiktigt så att inte störa liner. Säkra liner på plats runt kanten med floden stenar, tegel, skiffer, kakel eller tung rock-liknande material, gömmer sig liner från vyn.

•Fyll dammen med slang vatten. Låt det sitta i minst 24 timmar att skingra några klor och föra det upp till den omgivande lufttemperaturen.

•Plant vilda inhemska växter runt kanterna. Leta efter gräs cattails, dag liljor, hostor, näckrosor att lägga till kanten av din damm. Lämna ett litet område öppna längs kanten för enkel tillgång till vatten för att avlägsna överskott blad eller skräp från dammen samt när det gäller vilda djur att stå och dricka.

•Lägg till fisk eller grodor som du kan fånga som promelas eller grodyngel från lokala bäckar eller vattendrag. Prova att använda guldfisk från sällskapsdjur tillförsel lagren men hålla i åtanke de är attraktiva mat för vilda djur.

Tips & varningar

  • En skuggande träd overhead hjälper algerna från växer snabbt.
  • Bygga en liten pir för en touch av fantasier men förankra den i marken för säkerhet.
  • Använd inte exotiska fiskar om det finns någon chans att de kan få till en närliggande ström under ett kraftigt regn.