Hur man Beskär röda hallon växter

Hallon är ovanlig eftersom deras rötter är perenn och långvarig, men deras käppar bara leva i två år. Eftersom stammarna dör efter två säsonger, måste de tas bort efter att de bära frukt. När att beskära röda hallon beror på om dina växter är sommar-bärande eller höst-bärande. Om dina hallon växter producerar två grödor på sensommaren och början av hösten, är de höst-bärande. Om de producerar bara en gröda på sommaren, är de sommar-bärande. Beskärning kommer att bevara din hallon hälsa och produktivitet, och hindra dem från att bli oregerlig.

Instruktioner

•Ta bort någon käppar som ser svaga, sjuka eller skadade i mars eller April för både sommar-bärande och höst-bärande växter. Använda skarp trädgård sax för att göra rena snitt vid basen av de skadade käppar. Lämna de tjockaste, friskaste käppar intakt, men beskära 1 till 2 inches av sina tips. Friska plantor bör vara placerade ca 6 inches isär när din beskärning är klar. Kasta bort den skurna käppar och tips; lämnar inte dem i trädgården eller de kommer att locka mögel och skadedjur.

•Prune din hallon en andra gång i slutet av sommaren, efter att de slutar producera frukt. Ta bort alla käppar som producerade bär den sommaren.

•Ta bort den översta tredjedelen av höst-bärande käppar när de producerar sina höst gröda. Lämna den nedre delen av sockerrör; Det kommer att producera bär följande sommar.

Tips & varningar

  • Förutom att producera nya käppar vartannat år, producera hallon också mindre hallon växter kallas rotskott. Dessa små anläggningar är kopplade till planta vid basen och kan växa till nya hallon anläggningar ganska snabbt. För att förhindra din hallon blir bevuxen, ta bort rotskott med en vass spade som de visas. Du kan antingen återplantera rotskott på en ny plats eller göra dem.