Hur lång tid för Dahlia lökar att gro efter plantering?

Även om kallas ofta en "lampa" växt, är dahlior faktiskt odlade från knölar, som är delar av vilande rötter. Dahlia knölarna planteras på våren, och skotten dyka upp brukar i några veckor.

Beskrivning

Dahlia växter växer upp till 12 fot lång, beroende på sort. De färgglada blommorna klassificeras efter form och arrangemang av kronbladen. Enda Dahlia har en rad med kronblad, och liknar prästkragar, medan pion Dahlia har två till fem rader av kronbladen, och likna pioner. Anemone Dahlia har en enda rad med kronblad runt en central disk av mindre rörformade kronblad, och collarettes har en rad med kronblad runt en rad med mindre kronblad som är oftast en annan färg. Kronblad av orchid-blommande dahlior vända sig inåt och är rörformiga. Dubbel-blommande dahlior inkluderar bollen dahlior, som är boll formad eller något tillplattad, med kronbladen i en spiral. Blommorna är 3 1/2 inches över eller större. Miniatyr bollen dahlior är 2 till 3 1/2 inches över pompom dahlior är mindre än 2 inches över. Formella dekorativa Dahlia har breda, rundade eller spetsiga kronblad som ordnas regelbundet, medan informella dekorativa Dahlia har långa kronblad som ibland är vridna. Kronblad av kaktus dahlior buktar bakåt och är rörformiga.

Odlingsförhållanden

Dahlia växer bäst i något surt, sandig lerjord med minst sex soltimmar per dag. Plantera knölarna efter sist förutspådde datum för frost under våren i ett hål 6 till 8 inches djupt. Infoga en påle i marken bredvid knölen och täck den med 2 till 3 inches av jord. Som ny tillväxt visas, lägga till marken tills det är nivå eller något väggrund. När bladen är 12 till 20 inches tall, bryta center stjälken strax ovanför topp-par av blad att uppmuntra fler skaft till en bushier växt.

Vinterförvaring

Dahlia knölar inte köldhärdig, och har grävt upp och lagras på vintern. Försiktigt gräva upp knölarna i höst, och packa dem i sågspån eller torv. Förvara knölarna i en sval, torr plats, där temperaturen inte sjunker under fryspunkten. Använd en vass kniv innan plantering på våren, att dela upp varje knöl i flera bitar med ett öga eller hejda på varje bit.