Hur eliminera mögel lukt

Mögel är en typ av mögel som växer lätt i fuktiga områden. Mögel skapar en lukt som är tydligt unken, sura och otrevliga. Du har flera alternativ för att bli av med lukten, delvis beroende på vilka ytor mögel växer. I vissa fall ett helt rum kan ha en mögel lukt men du kanske inte kan hitta källan.

Instruktioner

•Öppna så många fönster som du kan i området illaluktande. Aktivera en fläkt för att cirkulera luften. Den mer luften flöde till ett område, desto torrare luften blir och mindre sannolikt mögel kommer att fortsätta att växa.

•Använd en utspädd lösning av hushålls blekmedel om mögel växer på platta ytor eller andra ytor som kan hantera blekmedel. University of Georgia högskolan av familj och konsumenten vetenskaperna rekommenderas en halv kopp till en full kopp blekmedel per gallon vatten. Blanda detta väl i en hink och tillämpa den på plattor med en svamp eller en svamp mopp. Lämna den på 15 minuter och skölj sedan lösningen bort kakel med rent vatten. Torka ytan med en handduk.

•Placera silica torkmedel (förpackningar, baljor eller påsar) i garderober eller andra inhägnade områden att absorbera fukt. Du kan hitta dessicants på många butiker som säljer rengöringsmateriel. Eftersom mögel måste ha fukt att överleva, om du torkar ut illaluktande områdena så mycket som möjligt, kommer att du förhindra mögel tillväxt (och hjälpa döda befintliga mögel, vilket eliminerar vissa av lukt).

•Launder möglat tyger (om tyget tillåter) med diskmedel och varmt vatten och torka i solen. Solljus dödar mögel och hjälper ta bort lukt.

•Shampoo alla mattor med ånga renare, eller få dem professionellt rengjorda, om du tror att källan till mögel lukt är mattor. Spraya andra områden (inuti tomma skåp eller lådor, till exempel) med ett hushåll desinfektionsmedel som innehåller fungicid.

•Använd klorerad kalk till unken källargolv. Du helt enkelt tillämpa detta på golvet och lämna det tills den mögel lukten är borta---sedan sopa upp kalk och kasta.

Tips & varningar

  • Om mögel lukt eller fläckar kvar efter tvätt och torkning tyger, och artikeln inte kommer att påverkas negativt av blekmedel, prova behandling av tyget med en lösning av citron och salt (pressa saften över fläcken, skaka lite salt på den och lägga artikeln i solen). Eller använda perborate blekmedel (borax) och vatten (en tesked till en pint av varmvatten) och applicera med en svamp---låt det dra i en halvtimme och skölj sedan.
  • Att kontrollera luftfuktigheten i en källare eller andra rum, och förhindra återlämnande av en mögel lukt, använda en avfuktare och hålla fans kör på rummet.
  • Undvik att använda blekmedel på ull, silke eller Spandex tyger.