Hur att rengöra antika sängkläder som är gulnat

Hur att rengöra antika sängkläder som är gulnat

Om du har haft en släktklenod uppsättning sängkläder i din garderob för år eller om du bara hittade en hel del i en antikaffär på vintage linne, är det viktigt att veta hur att rengöra dem. Tyvärr kan bli gulnat linne från ålder. För dessa sängkläder blir reningsprocessen mer tidskrävande. Det är inte svårt att rengöra antika sängkläder som är gulnat, vill du använda vård vid behandling av sängkläder för att bli fläcken utan att kompromissa med det redan gamla tyget.

Instruktioner

• Fyll en stor hink med varmt vatten och låt sängkläder till Blötlägg i sex till åtta timmar eller över natten. Eftersom sängkläder är oftast bomull, kommer att denna naturliga fiber behöva vara rehydrerad för att få bästa avlägsnande av gulnande.

•Dump ut gammalt vatten efter blötläggning och Fyll hinken med nya varmt vatten och milt rengöringsmedel som elfenben eller Dreft ½ kopp. Låt sängkläder Blötlägg i tvål i en timme. Arbeta sängkläder med händerna efter blötläggning för att tvätta dem, försiktigt gnugga de gulnade områdena tillsammans utan att bli för vass.

•Dump ut i tvål och vatten efter tvätt av linne och se dem över om gulnande är fortfarande där. I så fall Fyll hinken med vatten och använda en skopa av en syre rengöring diskmedel som OxyClean för att blöta sängkläder gång. Sängkläder kan lämnas för två till tre dagar eller för tung gulfärgning, kan du lämna dem i en vecka eller längre vid behov.

•Inspect dina sängkläder varje dag för att se när gulnande är borta. När det är tillfredsställande, skölj sängkläder med rent vatten två gånger. Som skölj och ta bort sängkläder från hinken, vara säker du inte vrider eller vrida sängkläder för att få vatten ut.

•Spread ut en ren vitt ark eller handduk (beroende på storleken på dina sängkläder) i din trädgård i ett område av full sol. Lägg ut dina sängkläder platt över blad eller handduk torka och låt solen bleka dem naturligt.

•Flip sängkläder över, som behövs, eller byt trasa under om det blir för blöt tills sängkläder är ordentligt torra. Stryker dina sängkläder för att platta till dem och de kommer att vara redo för användning eller vika dem efter strykning och lagra dem.

Tips & varningar

  • Om du inte har en syre rengöring rengöringsmedel tillgängliga, kan du prova att badda de gulnade områdena med väteperoxid men detta kan vara tidskrävande och inte lika effektivt som blötläggning.
  • Som du arbetar med dina sängkläder, aldrig vrida eller vrida dem pressa kan vatten ut eller du bryta ner fibrerna.