Hur att plantera tuja bredvid en kedja länk staket

Om du är trött på att titta på en kedja länk staket, är plantera en rad av tuja ett bra sätt att dölja det ur sikte. Denna härdig, snabbväxande vintergröna håller sitt täta lövverk året runt, och dess frö kottar och grenar ger mat och skydd för en mängd vilda fåglar och smådjur. Välj en av de mindre sorter för plantering nära ett staket, och kom ihåg den buske beräknade storlek på förfallodagen innan plantering.

Instruktioner

•Plant tuja i höst, när busken är vilande och mindre sårbara för transplantation chock. Mät längden i fot av kedja länk staketet du vill maskera. Dividera den siffran med 6 fot att komma fram till antalet plantor att köpa. Köpa "Emerald Green," 'Peabody' eller 'Mission' sorter, som växa till cirka 15 fot, men har ett smalt uppslag, vid 4 till 6 fötter.

•Dig plantering hål med en spade, minst 4 fötter från staketet, 6 fot apart. Det är möjligt att skeva tuja för att hålla dem från gnugga kedjelänk som de expanderar i diameter, men det är bättre för busken om du ger den rätt avstånd.

•Dig varje hål dubbelt så bred som den tuja behållare, och precis lika djupa. Häll halva en hink med vatten bildar en 5-gallon hink i varje plantering hål för att minska transplantation chock.

•Arbetar behållaren utanför den tuja rotklump, skära bort den med en vass kniv om det är nödvändigt att undvika att dra det ut vid stammen. Lossa eventuella ringlar eller potbound rötter med fingrarna tills de hänger löst och fri.

•Ställ in tuja i plantering hål, trycka på jorden runt rötterna med fingrarna att stänga luftvolymer. Avsluta varje plantering med en hink vatten hälls sakta över rotzonen.

Tips & varningar

  • Gräva ett dike i stället för individuella hål om du planterar mer än fem eller sex tuja längs en kedja länk staket. Det kommer att spara din rygg.
  • Inte växt sorter som växer till en spridning av 10 fot eller mer. "Green Giant" är en sådan sort, och bättre planteras i ett öppet område och inte nära staket.