Hur att plantera potatis grodda frön

Hur att plantera potatis grodda frön

Potatis är låg-underhåll grönsaker som du kan växa i ditt hem trädgård och som ger en riklig skörd. Odla potatis från utsädespotatis, som är små potatis eller bitar av större. Före groning dem innan plantering, även kallad chitting, säkerställer utsädespotatis som är redo och kapabla att producera växter. Plantera dessa grodda potatisen ordentligt. annars, de ruttnar i marken istället för att bli friska och produktiva växter.

Instruktioner

•Förbered en trädgård full-solstol för plantering. Gälla en 2-tums lager kompost över hela sängen och halv pund för 10-10-10 analys gödselmedel för varje 10-fots rad. Till kompost och gödsel i topp 6 inches av sängen.

•Kapa stora, grodda utsädespotatis i 1 till 2 tum bitar, lämnar minst en spira - och tre - på varje frö bit. Uppsättning utsädet bitar på en bricka med skära sida upp och lämna dem över natten så klippa sidorna didn över, som hjälper till att förhindra röta. Litet frö bitar kan lämnas hela.

•Sow utsäde bitar till en 3-tums djup, och utrymme varje bit 8 till 12 inches isär i raden. Space raderna 2 till 3 fot apart. Plantera varje frö bit så spira är på topp och den skurna sidan, om tillämpligt, på undersidan.

•Water sängen efter plantering tills jorden är fuktig till ett 6-tums djup. Vatten en gång varje vecka att upprätthålla denna fukt, eller två gånger i veckan under långa torra perioder.

•Täcka sängen med en 2-tums lager halm marktäckning när potatis växterna är 5 inches tall. Kompostmaterial bevarar fukt, hämmar ogräs och förhindrar solbränna på potatisknölarna växer nära markytan.

Tips & varningar

  • Skörda potatis i början av sommaren för att användas som ny eller tidig potatis, eller när de är fullvuxen, efter att vinrankorna dör tillbaka i höst.
  • Grodda potatisen är mer benägna att ruttna än utsidan utsäde bitar. Undvik att plantera dem i kall, blöt jord att förhindra detta.