Hur att plantera låga blåbär buskar i Wisconsin

Blueberry buskar är populära i bostäder trädgårdar eftersom de producerar friska och mångsidig frukt. Wisconsin klimatet är positiva mot tillväxten av blåbär, men vissa försiktighetsåtgärder kan behöva vidtas på vintern för att skydda plantorna från skada. Låg-bush blåbär sorter är bra val för Wisconsin eftersom de oftast är härdigare i nordliga klimat och kortare än andra sorter. Populära låg-buske sorter inkluderar Northblue, Northsky, Polaris, Chippewa, St. Cloud, Northland och North Country. Dessa sorter är vanligtvis dvärg storlek, att nå en maximal storlek på 2 fot av 2 fot.

Instruktioner

•Collect en jord prov från din trädgård och testa den för pH, halter och organiska innehåll. University of Wisconsin har testlabb för detta ändamål.

•Amend smutsa dikterade av testresultaten jord. Blåbär föredrar ett pH på 4,5 till 5.3. Lägg kalk för att höja markens pH eller svavel att sänka den. Lägga till torv, pine sågspån eller pinjebark om organiskt material för jorden är under 3 procent. Blanda ändringsförslag i marken till ett djup av 4 till 8 inches. Blueberry rötter är mycket grunt, så det finns inget behov av att bruka marken för att ett stort djup. Ändra smutsa två till tre månader innan plantering för att ge tid att stabilisera pH-värdet.

•Plant buskar i 4-tum-djupt hål och ca 2 till 3 fot apart i rader fördelade 3 till 4 fötter isär. Blåbär trivs på platser med full sol men klarar halvskugga. Medan endast de St Cloud och Polaris sorterna behöver mer än en sort för korsbefruktning, gynna alla låg-buske sorter när mer än en sort är planterade i trädgården. Korspollinering ökar blåbär avkastning och frukt storlek.

•Använd pine marktäckning, eller liknande, runt varje blåbär buskar i trädgården. Kompostmaterial bör vara cirka 3 till 4 inches tjock. Pine mulch är naturligt surt, som kommer att hålla markens pH-värde i intervallet sura. Mulch hjälper också fukt retention och ogräs kontroll.

•Placera en komplett gödselmedel, till exempel 10-10-10 i en cirkel runt varje buske ca 12 inches från basen av växten. Om marken testet visar att höga eller låga halter, anpassa gödselmedlet därefter. Gödselmedel finns i varierande mängder av kväve, fosfor och kalium. I det andra året efter plantering, tillämpa gödningsmedel ungefärligt 18 inches från anläggningen basen och 36 inches i det följande året. Idealiskt, smutsa bör testas varje år för att bestämma det lämpliga gödselmedlet.

Tips & varningar

  • Täcka blåbär buskarna med säckväv innan första vintern frysa för att skydda buskarna.
  • Om ogräs växer nära buskarna, dra dem för hand. Rotsystemet av blåbär buskarna är mycket grunt och skada enkelt med trädgårdsredskap.
  • Drapera plast eller tyg nät över blåbär buskar som de mogna för att skydda frukten från fåglar under de varma månaderna.
  • Genomföra en dränering markprover innan du plantera blåbär buskar. Gräva en 8-tums-djupt hål och fyll den med vatten. Om vattnet inte rinna inom 24 timmar, välja en annan plats eller använda en upphöjd bädd.