Hur att gro. en choklad vinstock inomhus

Choklad vinstockar (Akebia quinata) är en avslutande marktäckare eller klättring vinrankor som är en synnerligen kraftfull odlare, om än något svårt att gro.. När upprättats sprids växter kraftigt, med objekt och andra växter som värdar att klättra och snöre runt. I själva verket det kan täcka ett område 20 fot bred och 40 fot lång om inte skära ned, så den bör planteras där det har gott om utrymme att växa och kommer inte i konflikt med andra växter. Både blommor och blad av denna Japan infödda är attraktiva och aromatiska. Honblommor är en choklad-brun medan manliga blommorna är rosa och kanel-doftande. När pollineras, producerar de ätliga frukter som är formad som lila bananer. Frukten har en massa med en söt smak, något som tapioka.

Instruktioner

•Obtain frön från mogen skida av en mogen choklad vinstock. När vinstockar är 5 eller fler år och frukten mognar, kommer skida uppsprättad, avslöjar små svarta eller brunaktig fröna. Mognad sker från slutet av September till början av oktober. Frön har köpt eller lagras kan kräva kall stratifiering.

•Placera frön i en plastpåse som innehåller semimoist krukväxtjord, om frön har lagrats och inte färska, och förvara i kylskåp i 30 dagar. Detta kallas kalla stratifiering och förbättrar grobarhet hastighet genom att härma vintersäsongen.

•Plant frön omedelbart efter bort från skida och placera i en fröplanta som innehåller väldränerad jord som behåller fukten bra. Placera på en plats med lite solljus. Fröna kommer att gro i en till tre månader på 58 grader Fahrenheit.

•Transplant plantor i enskilda krukor som innehåller fuktig krukväxtjord, helst medan de är fortfarande mycket ung. Var försiktig när omplantering och inte störa rotsystemet. Placera i en lätt skuggig plats i ett växthus under första vintern, om du bor i en region som frost-benägen.

•Plant in i trädgården när risken för frost är förbi. Välj en skyddad plats och en mot norr vägg med del av eller full sol.

•Trimma med sekatörer tidigt på våren att styra den kraftiga tillväxten av detta vin. Tänk på att choklad vinstockar kan vara invasiva, eftersom det kan förhindra groning av andra växter.

Tips & varningar

  • Fruktbildningen gör inte alltid uppstår lätt och kan kräva hand pollinering.
  • Unga plantor och ny vår tillväxt är anbud frostskador. När de är etablerade och ange dvala, tål de temperaturer ner till minus 4 F. I områden med milda vintrar, kan bladen vara städsegröna.