Hur är blommande växter pollineras?

Hur är blommande växter pollineras?

Delar av blomman i pollinering

Blomman är motsvarande fortplantningsorganen av växten men i stället för varje planta med endast män eller endast kvinnliga delar, alla blommor har båda. Detta gör att varje blomma styvhala eller korsbefruktas med andra växter. Manliga delar av blomman är ståndare som har pollen i ändarna. De kvinnliga delarna av blomman är fröämnet, pistill och stigmatisering. Utsäde som produceras i fröämnet. För pollinering hända, måste pollen från ståndare flyttas till stigmatisering.

Faktorer till stöd pollinering

Denna pollen är klibbigt, gör det möjligt att hålla fast vid något som borstar mot blomman. Bin, fåglar, djur, vind och människor är gemensamma bär av pollen. Stigmat är också klibbig att fånga pollen från en bärare. När pollen är plockade upp och deponeras på stigmatiseringen av samma blomman, kallas det självpollinering. Om den sätts på den negativa bilden av en annan anläggning, är det korsbefruktning. Blommorna är ofta starkt färgade och doftande för att locka insekter och fåglar till dem. Fler djur ofta blomman, desto mer sannolikt dess pollen kommer att flyttas från ståndare till stigmatisering. Vinden kan också plocka upp pollen och flytta den till stigmatisering.

Hur pollinering leder till reproduktion

När pollen av en växt av samma art fångas av den klibbiga stigmatiseringen, färdas den ner pistillen till utsäde. Där, befruktar det fröet där det kvarstår tills blomman växer en frukt att äta ett djur som kan sprida utsäde eller blomman kommer att falla av och släpp befruktade fröet till marken.