Historia av svart Iris växter

Historia av svart Iris växter

Svart iris är den nationella blomman i Jordan, där den växer i naturen. En medlem i familjen Iridaceae, dess vetenskapliga namn är Iris nigricans. Det finns mer än 2 000 arter av Iridaceae, som kan kännas igen av deras swordlike blad. Det är rhizhome växer nära ytan av jorden så det är rotlösa enkelt och anses vara en utrotningshotad art.

Kerak platå

Jordan's Kerak platå är ett populärt resmål för de äventyrliga resenärer som vill visa svart iris. De stora vidderna i sand och sanddyner stödja lite vegetation. Två arter av svart iris finns på platån: Iris nigricans och iris petreana, finns i de södra regionerna. Blomman har anpassats till en hård miljö och är inte lämplig för hem växer. Dessutom har det en kort säsong för bloom, från mitten av mars till April.

Medicin

Iris eterisk olja från blommor används ibland i aromaterapi som ett lugnande medel. Äldre rhizomer destilleras för att producera en fet förening som kallas "iris smör" i parfymindustrin. Beduoin (Bedu), som bor i de arabiska öknarna, använda svart iris som ett naturläkemedel för behandling av ett antal sjukdomar. På universitetar av Jordan, forskare team med Bedu utövare av folkmedicin att studera de medicinska fördelarna med iris växter, inklusive svart iris.

Royalty

Betydelsen av iris anläggningen som en symbol för ridderlighet är väl dokumenterat. Franska monarker visas iris på flaggor, gobelänger, sköldar och rustning. Den berömda kungliga franska emblemen (fleur-de-lys) infördes för andra korståget. Idag, används fleur-de-lys fortfarande för den moderna företags logotypen. Kungliga symbolet av jordanska kungar är svart iris.

Keramik

Blommönster har präglat keramik eftersom det var första producerade århundraden sedan. Konstnärer använder en mängd blommor som inspiration till Kina designmönster. Svart iris var en speciell design skapad Crown Staffordshire i Kina som sin verksamhet 1985.

Konst

Georgia O'Keefe chockade kritiker med sin målning av en svart iris (1926) med större-än-livet kronblad. Hon fångade efemära kvaliteten på denna våren blommar med mjuka nyanser av svart-lila, djupt rödbruna, rosa, grå och vita. Genom att upphöja vanligt till den extraordinära O'Keefe tvingade tittare att konfrontera vad kan annars förbises. Målningen är anses vara en av O'Keefe's mästerverk.

Bevarandet

Det kungliga samhället för bevarande av naturen (RSCN) är en frivillig sammanslutning för bevarande av Jordans naturresurser. Enligt RSCN, det finns fem typer av svart iris, alla stretching bildar de nordliga bergen senaste Umm Qais söder om Petra. Picnickers till områden där blomman växer är dess största hotet.