Halogen lampa Guide

Halogen lampa Guide

Även om glödlampor kan tyckas relativt enkelt och ofta kan tas för givet, när man bränner ut och ditt hem är lämnade mörka, blir de plötsligt mycket viktigt. Olika typer av glödlampor kan ändra utseendet på ditt hem. Halogenlampor är ett alternativ, och det finns flera skillnader mellan traditionella glödlampor och halogenlampor.

Halogen vs. glödlampa

Halogen och glödlampor som båda är innehåller en glödtråd överdragna med en kemikalie som heter volfram, men halogenlampor bränna annorlunda än glödlampor gör. När en glödlampa brinner, det värmer glödtråden och volfram avdunstar till gas och deponeras på glaset av lampa. Det är därför vissa glödlampor är klara när du installerar dem, men har en mjölkig beläggning när du tar bort dem.

En traditionell glödlampa brinner ut när så mycket volfram har avdunstat från glödtråden att det räcker inte längre att skapa ljus.

En halogenlampa, å andra sidan, använder halogen gas för att genomföra avdunstat partiklar av volfram till glödtråden efter att den har bränts. Detta förhindrar tungsten fastnar på väggar av glödlampan, som kan ofta skapa en ljusare sken eftersom det inte cloud glaset. På samma sätt eftersom volfram flödar tillbaka till glödtråden, det slits inte ut så snabbt, och lampan kommer att brinna längre.

På grund av denna överledning cykel, kan halogenlampor vara 10 procent till 20 procent effektivare än glödlampsbelysning och kan bränna två till tre gånger längre.

Glödlampan sorter

Finns en mängd halogenlampor, och den typ du väljer beror på dina specifika belysning behov.

MB halogenlampor är den typ du är mest benägna att köpa om du vill ersätta glödlampor belysning i ditt hem. Dessa lökar kommer i en mängd olika wattal, precis som glödlampor gör, och du kan skruva dem i någon lampa-uttaget används av glödlampsbelysning.

Bigpin halogenlampor är exakt vad de låter som: små halogenlampor kopplade till långa, stora plug-in stift. Dessa lampor varierar beroende på effekt, spänning och utrymmet mellan stiften och ofta används i områden med begränsat utrymme, såsom skrivbord belysning, nattlamporna eller inuti apparater.

AR, H1 och H3 halogenlampor är konstruerade för mer specialiserad användning. Till exempel AR modeller ger en tät ljusstråle och så används ofta för scenisk belysning (spotlights eller lyste direkt på konstnärliga skulpturer). H1 och H3 lampor inte kopplar in eller skruva i ljus sockets, men istället kommer med elektriska leder, vilket gör dem idealiska för naturvetenskapliga projekt.

Halogenlampor används också som översvämning ljus för uppfarter och gårdar, färgade lampor för dekoration och bollen ljus för lätta inlägg. Alla dessa mönster kommer med en mängd olika wattal eller spänningar, så ta reda på vad ditt ljus system kommer att stödja innan du köper och installerar.