Gör UV-ljus filter dödar nyttiga bakterier i en damm?

Ultravioletta filter är ett populärt sätt att handskas med alger och mikrob frågor i bakgård och trädgårdsdammar. UV-filter minska behovet av att använda kemiska bekämpningsmedel eller algicider som kan vara osäkra för fiskar och växter i dammen, liksom den omgivande miljön. Det finns problem med UV-filter, varav en är dock det faktum att de dödar alla bakterier och mikrober, utan åtskillnad.

Hur ultraviolett filter arbete

Ultravioletta filter för dammar är vanligtvis inline, vilket betyder att de är små slang-liknande strukturer som vatten passerar genom. Vattnet kan flöda genom dem utan motstånd eftersom det finns inga fysiska filtrering av vattnet pågår. Små lysdioder avger ultraviolett ljus, badvatten i UV-strålar när den passerar. Det skadar bakterie- och mikrobiella DNA, störa deras förmåga att reproducera och döda många mikrober direkt.

Användningsområden för UV-filter

Filter mot ultraviolett strålning är utmärkta val för vattenrening när nyttiga bakterier inte är nödvändiga för filtrering. Detta är ofta fallet i bakgård dammar som använder traditionella filtrering metoder i samband med UV-filtrering. I dessa program för traditionella fysiska filter att filtrera bort de döda bakterier och mikrober kvar av UV-filter.

Frågor för biologisk filtrering

Många hem damm ägare väljer att använda biologiska filtreringen metoder för att rengöra sina dammar. Denna metod använder ett rutan filter som inte är rensade ut hela säsongen. Det ruttnande organiskt materialet i filtret äts av nyttiga bakterier, därmed rena vattnet. I dessa program, kommer att UV-filter störa koloniseringen av nyttiga bakterier och göra det biologiska filtret ineffektiva.

Andra frågor

Filter mot ultraviolett strålning är oftast ganska dyra att köpa och kan vara dyrare att underhålla. För många små hem damm ägare uppväger kostnaderna helt enkelt fördelarna. Det kan vara svårt för en damm ägare att identifiera ett problem med UV-filter tills den har redan misslyckats och en algblomning pågår. Av denna anledning fortfarande traditionella fysiska och biologiska filter användas i många dammar.