Frågor & svar på Arborvita buskar

Frågor & svar på Arborvita buskar

Tuja buske är en populär vintergröna valts av landscapers för dess anpassningsförmåga till dåliga markförhållanden och minimal vård krav. Medlem i cypress familj, tuja föredrar kallare klimat och trivs i Förenta staternas Department of Agriculture härdighet zoner 3 till 7. Tuja är en infödd till östra Kanada och New England påstår. Andra vanliga namn för busken är vit ceder och norra vit ceder.

Vad är storlek och tillväxttakt på tuja?

Under normala odlingsförhållanden och när planteras i hela eller en del Sol, har tuja en medelhög tillväxt på 12 till 24 inches per år. Techny, den mest populära tuja sorten, har en mörk grön, brett pyramidal form växer 10 till 15 fot lång och 10 till 15 fot bred. Mindre klotformade sorter som Globosa, Golden Globe, Hetz Midget, lilla pärla, lilla jätten och Woodwardii växa från 2 till 6 fot lång och 3 till 6 fot brett. Dvärgen Danica växer endast 1 till 2 fot lång och 1 till 2 fot brett. Trädgårdsmästare väljer ofta Danica för rock trädgårdar. Medelstora pyramidal sorter är Brandon, Degroot's Spire, Emerald, Holmstrup, Kalifornien och Wareana. Dessa sorter varierar i storlek från 8 till 15 fot lång och 2-6 fot brett. Den största tuja inkluderar Hetz vintergröna, Lutea, Nigra och Blåsuga. Dessa sorter kommer att nå från 15 till 30 fot lång och från 5 till 10 fot brett.

Vad är den bästa strategin för att lokalisera billiga tuja?

Även om det är möjligt att hitta billiga tuja sorter på Internet som återförsäljare kommer att leverera till en bostad, är det bäst att köpa från en lokal plantskola. Faran i att köpa från en out-of-state återförsäljare är osäkerheten om hur växterna behandlades under frakt. Dessutom måste trädgårdsmästare acceptera de buskar som levereras. Det är inte möjligt att veta om felaktig hantering under transporten kan resultera i anläggningens förtida död. Dessutom återvänder busken kan vara svårt och dyrt. En lokal plantskola kommer att ha kunskap att rekommendera de rätta sorter för området och ge en skriftlig garanti växterna är friska. För att spara kostnader, köpa mindre buskar som är lättare att etablera eftersom de har förlorat färre rötter under omplantering. Yngre växter kommer att erbjuda ett bättre värde.

Är tuja buske utan problem?

Medan tuja är lågt underhåll och kräver minimal vård, det är inte utan problem. Rådjur, bagworms, snö och is kan skada tuja. Trädgårdsodlare råda landscapers som bor i områden som besöks av rådjur inte plantera tuja utan att välja andra buskar som är rådjur-resistenta. Medan tuja har några insekt eller sjukdom problem, är de en favorit för bagworms. Denna insekt kan avlöva buskar mitt i sommarhettan. Besprutning med en insekticid och ge extra vatten kan förbättra anläggningens hälsa och förhindra en andra bagworm attack.

Eftersom tuja har mjuka flera stammar, är det benägna att is och snö skador. För att skydda tuja från tung snö och is, Linda buske i grov säckväv i hela värsta vintermånaderna. Det är också fördelaktigt att satsa största stjälkarna för att undvika brott.

Vad är plantering kraven för tuja?

Denna vintergröna buske måste de svalare klimat som USDA härdighet zon 3 till 7 och trivs inte i varmare regioner. Tuja tycker helt eller delvis solen och växer bäst i alkaliska jordar. För mycket skugga kommer att orsaka stjälkar av anläggningen för att växa lös och öppen. De är mycket anpassningsbar till dåliga förhållanden som rocky, neutrala eller sura marken. Marken måste dock vara fuktig och väldränerad. Överdriven torka eller vatten kan bruna blad av tuja. Plantera tuja i fjädra med toppen av roten bollen på marken. Vatten bra och använda upp till 4 inches av kompostmaterial. Som täcker rötter med plast kan orsaka växt död. För att stödja kraftiga, arborister rekommenderar att gödselmedel varje vår börjar andra året efter plantering. Undvika användning av gödselmedel spikar, som kan vara ineffektiva. När etablerat tuja kräver lite omsorg och kan leva 50 år eller mer.