Fördelar & nackdelarna med en kolvpump

Kolvpumpar, även kallad återgående pumpar, kan drivas av en elektrisk motor, ånga eller en turbin, hydrauliska drivmekanismen. Kolvpumpar klarar av differenstryck upp till 10, 000pounds per kvadrattum (psi).

Funktion

En kolvpump använder en kolvstång fram-och återgående rörelse för att flytta vätska längs en axel genom en cylinder-formade kammare. När kolven rör sig genom cylindern, trycket byggs upp och styrkor vätskan genom pumpen. Vätskan rinner genom pumpen pulserar på grund av rörelsen av pistongen genom cylindern.

Fördelar

Kolvpumpar har ett brett pressar utbud, kan nå höga tryck och trycket kan kontrolleras utan påverkar flödet. Kolvpumpar har en kontinuerlig ansvarsfrihet. Tryckförändringar och urladdning takt har minimal inverkan på prestanda. Kolvpumpar kan manövrera trögflytande vätskor, hög gas volymer och fasta ämnen, endast om ventilerna är korrekt utformade.

Nackdelar

Pistongen pumpar kosta mer per enhet att köra jämfört till centrifugal och roller pumpar. De mekaniska delarna är benägna att bära, så att underhållskostnaderna kan vara hög. Ventilerna måste vara resistenta mot slipmedel för stora partiklar att passera. Kolvpumpar är tunga på grund av sin storlek och vikt på vevaxeln som driver pumpen.