Födovävar & kedjor av en lövskog

Födovävar & kedjor av en lövskog

En näringskedja visar anslutningarna mellan levande varelser i en särskild livsmiljö, till exempel lövskog. Ett livsmedelskedjan diagram leder en rak linje från de mest talrika, de flesta-ätit organismerna till de största organismerna med inga naturliga fiender. Födovävar är mer komplext och mångfacetterat livsmedelskedjor som visar vilka djur äter mer än en typ av organismen.

Producenter

Producenterna ligger längst ned i varje livsmedelskedjan. I en lövskog omfattar producenter ormbunkar, bärbuskar, fruktträd och svampar på ruttnande stockar. Frön, frukt, blommor och blad från dessa producenter upprätthålla insekter och små, växtätande däggdjur. Eftersom de stödjer resten av lövskog biome, är producenter de mest talrika medlemmarna av livsmedelskedjan. På en linjär livsmedelskedjan är växter som dessa alltid grunden. Dock i en näringsväv äta stora allätare, som björnar, också producenter.

Konsumenten insekter

Konsumenterna filial ut i flera olika kategorier, alla växtätande. De minsta är insekter. Dessa scuttling varelser äter löv, kvistar, svamp och mossa. Vissa till och med äta ruttnande träd Barken. Insekter hjälpa till att bryta ner organiskt material, skapa mer gödsel för miljön.

Varmblodiga konsumenter

Varmblodiga konsumenterna inkluderar små gnagare och fåglar. Möss, råttor, ekorrar, sångfåglar och kardinalerna fest nästan uteslutande på frön och frukter. Några av dessa varelser, men också lägga till insekter till kosten, att göra en annan sidledes pilen på lövskog näringsväven.

Senast är på listan över konsumenterna de stora växtätande däggdjur. Rådjur, älg och älg beskära gräset, remsa bark från träd och konsumera mjuk tips av trädgrenar.

Små rovdjur

De små rovdjur av lövskog är medelstora däggdjur som tvättbjörnar, pungråttor och skunkar som brunnar som fåglar som Blåskrikor, korpar och kråkor. Blåskrikor, pungråttor och skunkar fest mestadels på insekter, som livnär sig på växter. Dock kan dessa små rovdjur äter också frön och bär, vilket betyder att de äter både konsumenter och producenter. Rävar, hökar och ugglor äter fåglar och gnagare som finkar, kardinaler och möss. Dessa fåglar och gnagare äter insekter, som äter producenter. Detta är ett fall av rovdjur äter andra rovdjur snarare än rovdjur äter bara konsumenter.

Stora rovdjur

Lövskog finns i kategorin större berg lejon, björnar och vargar. Dessa rovdjur jagar storvilt som rådjur och älg samt mindre spel som kaniner. Björnar kommer också konsumerar producenterna, eller växter, som bär och bark samt insekter som larver, vilket gör dem allätare. Stora rovdjur lever endast i litet antal i lövskog, men de är så stora och mäktiga att de sitter på toppen av näringskedjan eller webben.