Flätad sorter av Stephanotis vinstockar

Flätad sorter av Stephanotis vinstockar

Stephanotis vinstockar kallas även Madagaskar jasmin, klustrade vax blomma, hängande blomma och brudslöja vinstockar. Släktet är en vintergröna vinstockar som producerar doftande långvarig, vaxartad, rörformiga blommor används ofta i brudbuketter. Slingrande vinrankor når höjder av 5 till 15 fot och kan tränas som en fläta längs en spaljé eller arbor. Det finns tre sorters Stephanotis vuxit som omslingrande eller flätad vinstockar.

Stephanotis floribunda

Stephanotis floribunda är ett anbud årlig som inte överlever i utomhus temperaturer under 59 grader F. Dess långa slingrande stjälkar är tillräckligt flexibel för att utbildas och klippte till flätade linor som klättrar upp en spaljé. Tjocka, glänsande ovala eller elliptiska bladen växa till 4 inches. Stephanotis floribunda trivs i rik, väl dränerande humus jord i full sol till del skugga.

Stephanotis grandiflora

Vita, doftande, stjärnformade blommor av Stephanotis grandiflora har två bloom perioder varje år. Först är januari till maj och andra är juni till höstens frost. Blommor kan nå 1 ½ inches över deras tubulär slutet. Vilda djur lockas till Stephanotis vinstockar har fjärilar och kolibrier. Beskära och Bindgarn växten i en fläta som det börjar växa på våren. Stephanotis går vilande på vintern.

Stephanotis floribunda "Variegata"

Den brokiga äppelsort Stephanotis floribunda har gräddfärgade marginaler på dess mörka glansiga bladen. Det är ibland odlas inomhus i en container att kontrollera dess höjd. Växter kan utbildas som en flätad vine över en hoop. Stephanotis kan tolerera perioder av sällan vattning. Den föredrar en resten fas på vintern när vatten och gödsel reduceras.

Vård

Stephanotis vinstockar omfattas inte av allvarlig sjukdom eller insektsangrepp problem. Mealybugs eller skala kan utvecklas på inomhus sorter men styrs enkelt med giftfritt rättsmedel. Alkohol på bomull gnuggade direkt på buggar eller skala håller dem under kontroll. Spider mite infestations kan styras med tvål spray. Tillämpa en balanserad flytande gödselmedel var två till tre veckor utom under vintern.