Fingerborgsblomma blomma Information

Fingerborgsblomma blomma Information

Med sin tub-liknande blommor växer på långa stjälkar, är fingerborgsblomma (Digitalis pururea) också känd av fantasifulla gemensamma namn som Fairys handske, fairybells, witches' handskar, handskar av vår dam, Virgins handske, fairy mössor, folk handske och fairy fingerborgar. Fingerborgsblomma är ett bra val för trädgårdsmästare som vill stöta bort rådjur. Det är också källan av digitalis, läkemedel ordinerats av läkare att stärka och reglera hjärtat, men fingerborgsblomma är annars giftiga för människor.

Bakgrund

Fingerborgsblomma infördes från Europa till olika områden i Nordamerika som en prydnadsväxt trädgård, och den nu kan hittas i naturen i vissa områden. Den producerar spikar upp till 5 fot i höjd och dess bell-liknande blommor har ofta lila fläckar inuti. Det är en vartannat år, vilket innebär att bladen bildar en lågväxande rosett det första året, följt av en blommande toppar nästa år, och sedan växten dör, även om det finns några perenn sorter av fingerborgsblomma. Den behöver hummus-rika, fuktig men väldränerad jord och halvskugga, så det är ett bra val för fuktiga och skuggiga rabatter. Fingerborgsblomma växter kan producera gult, violett, vit eller rosa blommor och blommar i juni-September.

Förökning

Förökning sker genom utsäde, som lätt kan hittas på plantskolor. Cornell University hem trädgårdsskötsel säger frön kan startas utomhus i en plantskola säng efter att risken för frost har passerat, tills två månader före den första tungt falla frost. Ljuset ökar grobarheten, så frön inte bör omfattas. Växterna växa fram mellan 14 till 21 dagar. För att uppmuntra omläggning, låt några av blommorna på stjälkarna efter att de har blommat så de bildar fröställningar. Frön är deponeras på marken av gravitation, vind, regn eller fåglar. Även om fingerborgsblomma reseeds lätt och kan växa aggressivt, anses det inte invasiv.

Underhåll

Håll jorden fuktig men inte blöt. De höga spikar kan kräva utsättning. Cornell trädgårdsarbete centrum råder deadheading blommorna när cirka 75 procent av flower spike har bleknat och skär växter tillbaka till rosetter när blomningen är avslutad. För att uppmuntra tvååriga växter att blomma igen året därpå, skär Blomspetsarna tillbaka innan frön. Flerårig fingerborgsblomma växter kan behöva delas med några år. Cornell trädgårdsarbete centrum konstaterar att vanliga skadedjur inkluderar japanska skalbaggar, Mjölig fel, bladlöss och TRIPs. Vanliga sjukdomar inkluderar södra mjöldagg, anthracnose, svamp blad fläckar, mjöldagg och rot och hejda röta.

Giftig växt

Enligt North Carolina State University utvidgningen, även om fingerborgsblomma är en relativt vanlig trädgårds-växt, är dess blad, blommor och frön giftiga, liksom överdoser av narkotika digitalis. Fingerborgsblomma kan förtäras oavsiktligt på grund av förväxling med Symphytum (vallört), som kan vara bryggt i en te. Symptom på förgiftning är enligt tillägget, "illamående, kräkningar, diarré, magont, svår huvudvärk, oregelbunden och långsam puls, skakningar, ovanlig färg visioner och konvulsioner." Fingerborgsblomma kan vara dödligt vid förtäring---särskilt vid förtäring av små barn.

Fingerborgsblomma och Digitalis

Enligt Mildred E. Mathias botaniskaträdgården, många växter har en lång historia av användning, men foxglove's är relativt kort. Digitalis var en viktig medicin först under 1700-talet. 1776, William Withering, en läkare med ett stort land praxis i England, experimenterade med fingerborgsblomma i 10 år, men han dog innan hans resultat publicerades och utan en medvetenhet om vikten av digitalis som en behandling för hjärtsjukdom patienter.