Färger för Gardenior

Färger för Gardenior

Gardenia är buskiga, blommande växter som--som bedstraws--tillhör familjen måreväxter eller argare. I varmare klimat, husägare ofta använder dem i landskapet, i kallare klimat, Gardenia är populära för användning som krukväxter. Oberoende av var du vuxit dem, Gardenior lägga till ornament och elegans till ditt space, som beror främst på den stora, doftande blommor som de producerar. Dessa anläggningar kan dock också bidra färg till inomhus och utomhus miljöer med sina blad och frukt.

Blomma färger

Av 200-plus arter av Gardenior, flesta blommar med blommor 2 till 5 inches bred som är en nyans av vitt eller svagt gul. Exempel på vita Gardenior "Coral Gables" underarter eller sort, som producerar singel-Blom vita blommor; "Aimee Yoshioka" sorten, som producerar dubbel-Blom vita blommor; och "Mysterium" sorten, som producerar dubbel-bloom, rent vita blommor. Dubbla blommor har extra rader av kronblad som ger dem en fylligare, mer skiktad utseende.

Elfenbensfärgade Gardenior inkluderar "Vit pärla," som bär enda, stjärnformade elfenben blommor som har en medelstor doft; "Kleim's Hardy," som bär enda, stjärnformade elfenben-vita blommor som är starkt doftande; och "Chuck Hayes," som bär delvis dubbla elfenben-vita blommor.

Gardenia sorter också kan producera blommor som är vit-gul, som den "gyllene magiska;" krämig vit, som den "första kärlek", sammetslen vit, som "Augusti skönhet" och vit med gula centra, som 'Veitchii'.

Leaf färger

Gardenia bladen är tjocka, ovala och växa i en motsatt mönster. Detta att varje blad visas mittemot en annan på en gren. Färgerna på gardenia lämnar spänner från blankt medium grön till glansigt mörkgröna. Om temperaturen sjunker under 60 grader Fahrenheit, gardenia bladen kan bli tråkig eller lackluster och deras gröna färg kan blekna till gula eller gröngul. Varje gardenia blad brukar vara mellan 3 och 5 inches lång och ca 1 1/2 inches bred.

Frukt färg

Förutom med färgglada löv och blommor, bära Gardenior färgglada, köttiga, ovala frukter. Varje frukt vanligtvis är mellan 1/2 och 1 1/2 inches lång och har en orange yttre skal eller kapsel. Denna frukt kapsel innehåller gardenia frön.

Tips

Att hålla färgerna på Gardenior lysande--oavsett om dessa färger är från blommor, blad eller frukter--kräver att ge Gardenior idealiska odlingsförhållanden. För bästa resultat, plantera Gardenior i fuktig, näringsrik jord som är väldränerad och rik på organiskt material. Du kan öka de organiska innehållet i din jord med hjälp av flera olika material, inklusive torv mossa, kompost eller bark kompostmaterial. När det gäller markkemi föredrar Gardenior sur jord som har ett pH-värde mellan 5,0 och 5,5. Tillämpa svavel-baserade gödselmedel på marken kan bidra till att öka markens surhetsgrad.