Exotiska utanför Shade växter

Skuggiga trädgårdar kan vara svårt att fylla, som många växter är dåligt lämpad för att hantera låga ljusnivåer. Trädgårdsmästare behöver inte tillgripa murrigt vintergröna buskar att liva upp en skuggig trädgård, emellertid. Det finns ett antal exotiska växter som kommer trivs utomhus med minskat eller nästan ingen sol.

Lila Toadshade

En medlem av familjen lilja, lila toadshade (Trillium underwoodii) är en exotisk växt som härstammar från sydöstra USA. Lågväxande perenn producerar bred, blad-liknande stödblad som är en fläckig nyans av grönt och krämig vit. Tidigt på våren, vaxartad brun eller grönaktig rosa blommor växa fram och behålla formen spetsiga, bud. Blommorna har en distinkt, kryddig doft. Lila toadshade trivs i skuggan i USDA zon 7 och 8. Plantera i en väl dränerande, neutral eller basisk jord för bästa resultat. Jordar som är något surt kan neutraliseras genom att lägga till lite lime.

Begonia "Sniglar"

Begonia "Sniglar" (Begonia spp.) är lågväxande begonia sort som odlas för sitt ovanligt mönstrade lövverk. Breda bladen på växten har en blek grädde Spiralmönster, ger bladen den övergripande utseendet på en snigel skal. Exotiska lövverk anläggningen kan blandas med andra växter i en säng eller kantlinje, eller användas som en fristående container växt för en skuggig område på en uteplats eller terrass. Plantera "Sniglar" i en väl dränerande, organiska och fuktig jord. Skugga-älskande växten får odlas som en perenn i USDA zon 10 och 11, och som en årlig i svalare klimat.

Tallkotte ingefära

Född i tropiska Sydostasien, tallkotte ingefära (Zingiber zerumbet) är en upprätt perenn som växer till omkring 7 fot lång. Den styva stjälkar av anläggningen är toppad med vaxartad green, tallkotte-liknande stödblad, som gradvis till en djup röd innan blommar med klasar av krämig vita blommor. Växten kallas ibland schampo ingefära på grund av ämnets inuti kottarna. Tallkotte ingefära är en exotisk anläggning för USDA zoner 8-11 som får odlas i halvskugga. För bästa resultat, plantera tallkotte ingefära i en bördig, organisk jord. Växten föredrar fuktig, även våt jord.