En öppen spis lukt med rökkanalen stängd

En öppen spis lukt med rökkanalen stängd

En eldstad, särskilt en som används vanligt, kan avge lukt påminner om bränt trä. Lukt är ibland liten, men vid andra tillfällen kan det vara överväldigande. Lukter ofta inträffa under varma sommarmånader eller under säsongen när eldstaden är i konstant Använd.

Askan

Aska och delvis brända pinnar av trä kvar från eldningssäsongen kommer att orsaka en eldstad att lukta illa. Även med en rökkanal stängd, kan det vara lagom luftläckage att plocka upp doften av aska ackumulation och skicka in i rummet. Ta bort gamla pinnar av trä och sopa ut askan för att lindra problemet. Var försiktig om dammsugning aska för att de flesta hushåll dammsugare inte har bra nog mesh filter för att förhindra att askan från avgörande över hela rummet.

Ash grop

Vissa Braskaminer är utrustade med en liten dörr på botten av eldstaden. Detta vanligtvis leder till en grop som samlar askan svepte in i utrymmet. Lukter kan läcka in i vardagsrummet från nedan samt från skorstenen ovan. Många av dessa aska gropar har ren ut dörrar utanför hemmet. Utomhusluften utkast kan tvinga lukten av askan in i huset.

Fukten

Hög luftfuktighet under sommaren kan orsaka fukt att blanda med aska och sot, skärper lukter. Fukt som tränger in i eldstaden kan göra samma sak. Om fukt misstänks, ring en Sotare eller byggnaden inspektör att kontrollera spisen för läckage eller skada.

Utkast

Ibland när spjället är stängt, eldstaden är ren och luftfuktigheten är på acceptabla nivåer, avger den öppna spisen fortfarande en lukt. Detta kan vara resultatet av ett spjäll som inte stängs helt. Dämpare ibland sticka och misslyckas med att försegla öppnandet helt. En snabb inspektion underifrån med en ficklampa för att lysa upp spjället kommer att avslöja om så är fallet. Förekomsten av kreosot från bränningen eller andra typer av skräp kan förhindra att en dämpare för att göra solid kontakt med öppningen.

Lufttryck

Moderna hem som är väl förslutna för att förhindra utkast och göra hemmet mer energieffektiva stöta på problem med luft tryck skillnader när en spis skorsten är närvarande. Hem tenderar att dra in luft från utsidan, orsakar ett kallras genom skorstenen och ut i boytan. Motverka luftrörelser genom att öppna ett närliggande fönster eller dörr för att stoppa luftflödet och korrigera tryckskillnaden.