Elefantöron och gift

Med stora blad och dramatiska grön färg, kan elefant öra växter lägga ett tropiskt utseende till ditt hem. Eftersom anläggningen är klassificerat som oxalat, bör det hållas borta från nyfikna barn och husdjur.

Gift

Blad och stjälkar av en elefant öra växten innehåller oxalsyra. Oxalsyra innehåller sallad kristaller, som är mycket liten och formade som ojämna bitar av brutet exponeringsglas. Om ett barn eller en sällskapsdjur äter del av en elefant öra, är det de kristaller som orsakar problem.

Symtom

Skarpa kristallerna i elefant öra växten orsaka brännande och svullnad av orala vävnader. Illamående, diarré och hals svullnad kan uppstå om växten sväljs. Sap kan få i ett barns ögon och orsaka brännande och svullnad där. I svåra fall, kan en mycket svullen hals orsaka andningssvårigheter.

Behandling

Det första steget i behandlingen är att avlägsna alla spår av sallad kristallerna. Torka och tvätta bort alla spår av växten från en persons mun och hud. Använd en trädgårdsslang om nödvändigt att tvätta ur en hunds mun. Kallt vatten och mat kan lugna irriterad orala vävnader. Om symtomen inte förbättras, kontakta Giftinformationscentralen, läkare eller veterinär.