Det bästa sättet att rengöra matta fläckar

Det finns många olika sätt att rengöra en matta fläcken, allt från kommersiella produkter till lösningar som är gjorda av vardagsföremål hemma. Nästan varje metod för fläckborttagning beror på vilken typ av fläck och typ av matta. Med dessa variabler i åtanke, kan det bästa sättet att rengöra mattan fläckar enkelt väljas.

Ta hand om spill omedelbart

En av de enklaste sätten att ta bort fläckar är att rengöra dem medan de är färska. Om du märker en färsk spill eller fläcken, blot området med pappershanddukar eller en bomullsduk. Gnugga fläcken kommer att mala det djupare in i fibrerna av mattan. Försiktigt blotting med färska pappershanddukar eller dukar kommer att maximera hur mycket av vätskan absorberas. När du känner dig som om du har våtvikt upp allt du kan, skölj med lite vatten och läska lite mer.

Om fläcken är från ett halvfast objekt, som jordnötssmör, lyft så mycket för artikeln av som möjligt med en sked och sedan blot som för en flytande fläck. Halvfasta produkter som lämnar fläckar är ofta lättare att rengöra än flytande fläckar, eftersom semi fasta ämnen inte har så mycket tid att sjunka in i mattan fibrerna.

Kommersiellt tillgängliga rengöringsmedel

Det finns ett antal commercia rengöringsmedel som är formulerade för att ta bort matta fläckar. Beroende på vilken typ av matta du rengöra, kan en kommersiell lösning skada eller missfärga fibrerna. Tillverkare rekommenderar alltid testa en matta renare på en diskret plats först innan du använder den för att rengöra alla fläckar.

När du använder en kommersiell matta renare, följ tillverkarens anvisningar. Arbeta in den rekommenderade mängden lösning i matta fläcken och försiktigt gnugga med en ren trasa utifrån och in. Detta förhindrar fläcken från sprids över ett större område och göra ännu mer av en röra för dig att rengöra.

När du använder kommersiella mattan städare, inte gnida för hårt. Dessa rengöringsmedel innehåller ofta kemikalier som öppnar upp fibrerna i mattan och gnida för hårt kan leda fibrerna att suga upp mer av fläcken. Blot området varje så ofta och tillämpa mer rengöringsmedel som behövs.

Fortsätt på detta sätt tills tyget du använder inte längre plockar upp alla rester av fläcken. Om fläcken inte är borta, prova andra kommersiella rengöringsmedel, men igen, testa dem i en diskret plats först! Skölj med kallt vatten och blot för att ta bort eventuella fläckborttagningsmedel före användning av en olika renare. Vissa kemiska blandningar, som ammoniak och blekmedel, kan frigöra giftiga gaser när det blandas, så det är viktigt att se till en renare tas bort innan en annan försöks.

Städare från hushållsföremål

Ett livsstilsval där kemikalier är förkastliga leder vissa människor att söka sig till hemgjorda lösningar. En lösning av en del vinäger till en del vatten kommer rekommenderas, liksom en lösning av tvätt diskmedel och vatten. Tänk på att vinäger kan lämna ditt hus att lukta som en sallad för en liten stund, men många människor har haft stor framgång med den. Strö bakpulver på fläcken innan vinäger kan också fungera för tuffare fläckar. Blotting och sköljning är fortfarande en viktig del av processen.

Tänk på att matta fläcken removers tillverkad av hushållsartiklar ofta behöver sitta längre än kommersiella lösningar, eftersom de ofta inte så koncentrerad och hårda. Citronsaft och isopropylalkohol används ibland i fall för hårt att ta bort fläckar, men dessa är mycket hårda lösningar och bör användas sparsamt, om alls. Dessa lösningar är i allmänhet en sista utväg, och kan användas som sådan.

Ett ord om sällskapsdjur fläckar

Hund eller katt urin på mattor är några av de svåraste fläckarna att ta bort. Urin, på grund av dess ammoniak innehåll, kan inte bara tränga igenom mattan, men den stoppning och golv under den. Även när första fläcken är borta, lukten kan finnas kvar på grund av detta. Använd aldrig en ammoniak renare utifrån en pet urin fläck, som detta kommer att uppmuntra till ytterligare urinering i området. En kommersiell renare med naturliga enzymer, levande organismer som bryter ner fläcken och dess komponenter, rekommenderas för urin fläckar.

När du ska ringa en professionell

När du inte ta bort en fläck kan det vara dags att ringa en professionell. En professionell matta renare har tillgång till kemikalier och utrustning som du inte kanske. Även om fläcken är borta, men en lukt kvarstår kan det vara en bra idé att ringa en professionell matta renare.

En professionell matta renare har också kunskap om hur olika fibrer reagerar, vilket minskar chanserna för att skada mattan. Naturfiber mattor är särskilt lätt att skada med både kommersiella och hushåll rengöringsmedel. Ull och andra animaliska fibrer kan falla sönder när de utsätts för vissa rengöringsmedel. Naturliga fibrer behandlas med färgämnen kan bleka lättare, även med den mildaste av rengöringsmedel. En professionell är utbildad för att ta itu med alla olika sorters matta fibrer och även om du inte vill hyra en, kan de vara villiga att ge dig råd om vad du ska göra härnäst.