Den bästa tiden att beskära vinrankor i kallt väder klimat

Den bästa tiden att beskära vinrankor i kallt väder klimat

En växt som har ett majoritetsinnehav växtsätt kan passa in i många trädgårds ställen, växer på en spaljé, brevlåda post eller annat stöd och lägga till grönska och blommor till dessa funktioner. Många vinstockar kan bli lång och växa till en trassla massa av slingrande stjälkar kan, men regelbunden beskärning styra en vinstock tillväxt och hjälpa ge den effekten du söker. Om ditt område har kalla vintrar, kan välja rätt tid att beskära vara viktiga i att producera ett lyckat resultat.

Beskärning under dvala

De flesta vinstockar som växer i kallt väder klimat ange dvala i sen höst eller tidig vinter, tappa sina löv och stoppa tillväxt. Den bästa tiden för beskärning för många av dessa vinstockar är på vårvintern eller mycket tidigt på våren, när anläggningen är redo för att lägga ut nya tillväxt eller nytt trä, som producerar säsongens blad och blommor. Beskärning medan anläggningen är vilande kan du också se dess struktur tydligt, att hjälpa dig att bestämma som kommer för att skära ned. Trumpet creeper (Campis radicans) är ett exempel på en vinstock som utvecklar blommor på nytt trä och växer i US Department of Agriculture växt härdighet zoner 4 till 9.

Beskärning av gammalt trä

Vissa vedartade vinstockar blomma på gammalt trä, eller skott som växte under den föregående odlingssäsongen. Även om du kan beskära dessa typer under vintern dvala, skära ned gamla trä förhindrar nya bud produktion och stör innevarande års blomning. För dessa vinstockar, kan du vänta med att beskära förrän efter blommor har bleknat, men undvika beskärning i tidigt falla till midfall, eftersom detta kan ge anbud ny tillväxt som kan skadas från vinterns kyla. Carolina jessamine (Gelsemium sempervirens) är ett exempel på en tidig vår bloomer som blommar på nytt trä och växer i US Department of Agriculture växt härdighet zoner 7 till 10.

Att göra beskärning beslut

Den exakta metoden du följa för att beskära en vinstock beror till viss del på dess skick och dina mål. För en etablerad planta som blivit trassligt och igenvuxna, du kan börja med att ta bort döda eller skadade vinstockar och sedan reda ut vinrankorna och huvudet tillbaka några av dem med en tredjedel till hälften. Om den trassel är extrem, kan du knipsa slumpmässigt med saxen genom mattan av vinstockar, vänta några dagar och ta bort vissna eller döda stjälkar. För en svår beskärning tillbaka gå alla stammar till ungefär halva sin ursprungliga längd. För att förhindra att sjukdomen sprids, desinficera sekatörer mellan nedskärningar genom att doppa dem i gnugga alkohol eller en 10% lösning av blekmedel i vatten.

Ger vård efter beskärning

När du har slutfört beskärning en vinstock, att hålla växten välbevattnat hjälper till att minimera stress och främjar god tillväxt, särskilt under varma, torra sommarmånaderna. Lägga ett 2 - eller 3-tums lager av ekologisk marktäckning också hjälper bevara markfuktighet och håller ner ogräs som konkurrera om vatten- och näringsämnen. För vin som inte har klängen eller en ringlande växtsätt, knyt nya skott till deras support med plast trädgård band eller remsor av tyg, knyta dessa löst för att undvika skada anbud nya stjälkar. För en vinstock kan som tar fasta på naturligt, tillfälligt kryss plast eller nylon mesh över nya stjälkar och på stöd hjälpa träna stjälkar tills de upprätta bilagor.