Där produceras haploida celler i en blommande växt?

Blomväxter, kanske mer känd som blommande växter, reproducera genom överföring av pollen från ståndare av en blomma till stigmatiseringen av en annan blomma (eller ibland samma blomman). Blomman är där haploida celler produceras.

Typer

De flesta av de celler som finns i de flesta växter är diploida som mänskliga celler, vilket innebär att de har två av varje kromosom. Haploida celler har bara en av varje kromosom. Spermier och ägg är haploida celler.

Funktion

Inuti anthers av en blomma, dela upp celler som kallas microsporangia av meios (typ av celldelning som producerar haploida könsceller) att producera fyra haploida microspores varje. En microspore utvecklas till ett pollen korn; varje pollen korn innehåller generativa celler som kommer att ge upphov till två sperma en gång pollen marken på stigmat (stjälken i mitten av blomman). I äggstockarna av blomman, under tiden delar en megaspore mamma cell av meios ge fyra haploida celler, varav bara en kommer att leva. De överlevande megaspore delar för att bilda ett embryo sac innehåller ett ägg och två polar kärnor.

Effekter

När ett pollen korn landar på ett stigma, växer det ett pollen-rör som tunnlar ner genom stigmaen i äggstockarna. Spermier reser genom pollen röret att befrukta ägget och bilda en diploid zygot. Diploida zygoten utvecklas till utsädet som en dag kommer att utgöra en ny anläggning, att fylla den reproduktiva cykeln.