Dahlia och örter

Dahlia och örter

Dahlia (Dahlia spp.) är perenner, härdig i US Department of Agriculture växt härdighet zon 7 till 10 och allmänt odlas som ettåriga eller lyfte och övervintrar i andra zoner. Tekniskt dahlior falla i kategorin ört, som knölar, när bearbetas, ger dahlin, en förening som en gång användes i läkemedel. Växterna kräver full sol och torr ganska jord, villkorar också gynnas av många örter... Dahlia och örter kan kombineras i traditionell ört trädgård eller andra planteringsplaner.

Höga dahlior

Hög och medelhög dahlior, som 36-tums "Biskopen av Llandaff," härdiga i USDA zon 9 till 11, fungerar bra i de mellersta till baksidan av blandade gränser eller dedikerad örtagårdar. Samsas med örter som 24-tums "Black Adder" hummingbird mint (Agastache "Black Adder"), hardy i USDA zoner 8 till 11; höga dahlior kan ge sent sommaren blommar den kontrasten med lövverket av lågväxande, tidigare blommande örter som engelska timjan (Thymus vulgaris), härdig i USDA zoner 5 till 9 och "Kent Beauty" oregano (Oreganum "Kent Beauty"), hardy i USDA zon 6 till 9.

Kortare dahlior

Kortare dahlior, som dvärgen sängkläder sort "Ellen Huston," med orange blommor och brons blad, lägga till blomma och blad färg som kompletterar gröna blad örter liknande resning som gräslök (Allium schoenoprasum), härdig i USDA zon 5 till 11. De också intressantare visuellt när det paras ihop med doftande blad pelargoner som "Royal Oak" (Pelargonium "Royal Oak") vars blommor är små, men vars doftande bladen lägga till en dimension till den färgen som tillhandahålls av de relativt doftlös dahlior. Geranium är ruggig bladverk också kontraster med dahlia bladen. "Royal Oak" är härdig i USDA zoner 10 till 11.

Container kombinationer

Stora behållare, som halva whiskey fat, är perfekta för dahlia/ört mixar. En gigantisk middag plattan dahlia, som 42-tums "Hamart guld," hardy i USDA zoner 9 till 11, kan fungera som en lång brännpunkt, omgiven av flera 12 - till 16-tums-tall, citron-doftande "Mabel Gray" pelargoner (Pelargonium "Mable Gray"), hardy i USDA zoner 10 till 11. Om behållaren har tillräckligt med utrymme, använda en avslutande ört, som "Väl sopa Gold" rosmarin (Rosmarinus officinalis "Väl sopa Gold"), zon hardy i USDA 7 till 10, att kaskad över sidorna av behållaren.

Kultur

På våren, starta dahlia knölar inomhus några veckor före sista frost för området. Starta årliga örter från frö på samma gång. Vänta tills alla risk för frost har passerat för att plantera både Dahlia och sun-älskande örter i soliga, väldränerad platser. Dränering är viktigt, särskilt för Dahlia, som fuktig lerjord kommer att ruttna knölarna. Infoga stakes bredvid längre dahlia sorter medan du gör första plantering på våren. Skörden kulinarisk ört lämnar regelbundet. När dahlior börjar blomma i slutet av sommaren, deadhead använt blommor för att säkerställa att upprepa blommar.