Corynespora rotröta i sojabönor

Corynespora rotröta i sojabönor

Sojabönor kan skadas av en rotröta kallas Corynespora cassiicola. Patogenen är närvarande i USA, har upptäckts i Wisconsin sojabönor grödor i 1999.

Vad är det?

Corynespora cassiicola är en form av svamp patogener som orsakar rotröta i växter. Växter som transporterar patogenen visas förkrympta, gulnade och vissna. Rödbrun till mörkt bruna skador kommer att ses på taproots. I svåra fall efter grödor för svampen.

Vad orsakar det?

C. cassiicola är främst orsakas av överdriven skurkrollnederbörd mättar smutsar i början av sommaren. Överflödigt vatten fördröjer tillväxten av sojabönor rötterna försvaga växten samtidigt som den ger perfekt varma fuktiga förhållanden för svamptillväxt. Andra betonar såsom hagel skada eller mineral brister tillsammans med fuktig jord kan göra växterna mottagliga för svampinfektioner.

Hur att behandla det?

Svampen kan bo vilande i två eller flera år i jorden. Sojabönor har inga sorter som är naturligt resistenta mot patogenen. Andra resistenta grödor kan roteras i fälten tills svampen har rensat. Behandling av frön med en frö-protectant fungicid är det bästa alternativet. Svampen växer inte i temperaturer över 68 grader Fahrenheit.