Coleus egenskaper

Coleus egenskaper

Coleus (Solenostemon scutellarioides) är en årlig växt med färgglada, mönstrade bladverk. Den tillhör familjen lätt känns igen på grund av dess fyrkantiga stjälkar. Coleus bladen har tusentals färgkombinationer, vilket gör det en uppskattad bladverk växt för containrar och sommaren sängkläder. Det är perenn bara i amerikanska jordbruksdepartementet växt härdighet zoner 10 och 11.

Infödda livsmiljö

Coleus är en perenn i dess naturliga miljö, som inkluderar delar av Afrika, Asien, Australien och öarna i Stilla havet, växer där det är skyddade från heta solen. Färgerna är mest intensiva delvis skugga och växter, som behöver regelbunden fukt, kräver mindre vatten i skuggan. Coleus har varit en favorit årlig sedan den infördes år 1825, och värderades särskilt under den viktorianska eran som en sängkläder växt.

Färger

Coleus odlas för sina vackra bladverk, som erbjuder kombinationer av röd, guld, maroon, gul, grön, rosa, orange och lila. Bladen är fläckig, kanter, plaskade och annars märkt med levande färger. Blommorna är mycket liten och blek blå och trädgårdsmästare nypa brukar bort några blommande grenar så anläggningen inte kommer att sätta frön och dör.

Former

Coleus kommer i trailing och upprätt sorter och når mellan 6 inches och 3 fot lång. Dess blad kan vara liten, sådan som i sorten "Ducksfoot Purple" (Solenostemon scutellarioides "Ducksfoot lila") eller upp till 6 inches över, som i "Kong" serien, med storbladig, skugga-älskande sorter infördes 2004.

Sun Coleus

Den senaste utvecklingen i coleus finns sorter som håller sina ljusa färger när planteras i solen. De mörkare färgerna som vinrött, trivs även i full sol. "Bourgogne Sun" (Solenostemon scutellarioides "Bourgogne Sun") har mörkt rödbruna blad kantad med guld, och "Kiwi ormbunke" (Solenostemon scutellarioides "Kiwi Fern") har små, lacy, burgundy lämnar kantade i guld. "Alabama Sunset" (Solenostemon scutellarioides "Alabama Sunset") är en upprätt sort med ljust röda och gula löv.