Clematis blommor

Clematis blommor

Clematis blommorna är showstoppers som växer på en woody vinstock som klättrar på stängsel, murar, bersåer och lyktstolpar. Det finns 250 arter med tre olika blomma typer. Clematis växter är lövfällande, vilket innebär att de kommer lösa blad på vintern, men kommer tillbaka efter åren även i kallt klimat. Vissa växter kommer att blomma och blomma under 25 år med rätt skötsel.

Beskrivning

Stor clematis plantor växa 20 till 30 fot hög medan medium sorter kan top 12 fot. Mindre clematis arter kan endast växa 2 till 5 fot hög. Stammen metrevar med klängen att ta in på något som kommer att stödja dem. Blommorna har vanligen fyra till åtta kronblad och några blommor är större än 10 inches i diameter. Clematis kommer att blomma över 100 blommor under en säsong och kan eller inte kan ha en doft. Färger är vitt, lila, blå, rosa och rött med alla sina nyanser och många blommor är mer än en färg.

Växtplats

Clematis växter växer långsamt i början och kan inte tas fram så många blommar i år de planteras. När de kommer igång, de växer snabbt och är imponerande underbyxor. Det första året förväntar sig ingen tillväxt och några blommor. Andra året anläggningen kommer att öka i storlek något, men det kommer att finnas fler blommor. Efter att tillväxt bör dubbla eller tredubbla och blom kommer att vara mycket produktiv.

Tidigt mamelucker

Tidig blomning sorter blomma från April till maj. Blommor kommer från knoppar som utvecklas under föregående sommar. Dessa typer bör aldrig beskäras förrän efter de blommar och aldrig senare än juli. Många växa 6 till 8 fot i höjd medan andra kan endast nå 3 fot. Alpine Clematis har lavendel eller blå klockformade blommor som bob i vinden. Candy är en version av den alpina sort som har rosa kronblad med gröna ståndare. Armands Clematis har kluster av vita 2-tums diameter öppna blommor med en vanilj doft.

Stor blomma hybrider

Stor blomma hybrider starta blommar i juni på förra årets tillväxt och kommer att blomma igen sensommaren på ny tillväxt. Beskära i mars ända ner till den första gröna knoppar som visas på stjälken. Barbara Jackman är en favorit med 4-tums öppna blommor i lila med magenta bar och gula ståndare. Mrs Cholmondeley har lavendel blommor med brun anthers. Nelly Mosser clematis blom är 8 inches i diameter i mauves och rosor.

Sen blomma sorter

Sena underbyxor blomma mitten av juni in på hösten och blomma på nuvarande tillväxt. Prune stjälkar tillbaka 2 till 3 fot under mars månad. Hertiginnan av Albany är en late bloomer med djupt rosafärgade bell-liknande blommor. Italiensk klematis har djupt lila blommor och växer mycket snabbt. Orange Peel eller C. tangutica liknar orange kinesiska lyktor hängande från en stam. Polska Ande är mycket ovanligt med mörkt lila öppna blommor som har röda ränder.