Buxbom vs. Viburnum

Om du vill ha en attraktiv, tuff, låg-underhåll buske, välja en buxbom (Buxus spp.) eller viburnum (Viburnum spp.). Buxbom är vintergröna buskar med kompakt, små-blad blad, medan viburnums kommer i löv- och barrskog, delvis vintergröna sorter. De flesta buxbom och viburnums kommer att växa i sol till del skugga, men vissa sorter klarar sig också bra i full skugga. Även om buxbom eller viburnum är användbara för många liknande ändamål, har varje buske unika egenskaper, med viburnums är mer mångsidig.

Säkring eller skärm

Alla buxbom göra snyggt, tight, vintergröna häckar eller skärmar, medan viburnums gör en lösare, öppna mer hedge. Bara vintergröna skärmar ger år långa sekretess, men många av de lövfällande viburnums kompensera genom att erbjuda attraktiva blommor på våren och färgglada bär som ofta varar i vinter. Många sorter av den gemensamma eller amerikansk buxbom (Buxus sempervirens) göra goda formella häckar. De blågrön "Graham Blandy" (Buxus sempervirens "Graham Blandy") olika når 8 fot och växer bra i US Department of Agriculture växt härdighet zoner 6 till 8. Prag viburnum (Viburnum pragense) är ett exempel på en vintergröna viburnum lämpar sig för en häck. Det växer upp till 10 eller 15 fot hög i solen eller del skugga i USDA zon 5 till 8. Prag viburnum växer snabbt att ge en snabb skärm och visar 3 - till 6-tums doftande, vita blommor kluster i våren. Amerikanska cranberrybush viburnum (Viburnum trilobum) gör en lövfällande skärm i USDA zon 2 till 7 och ger också vackra blommor, ätliga bär och crimson falla lövverk.

Topiary

Även vintergröna viburnums kan du göra topiary, är buxbom det självklara valet. Med dess kompakt struktur och glänsande, små, gröna blad är någon typ av buxbom lämplig för klippning till en formell hedge eller topiary. Vintergröna viburnums göra topiary är Prag viburnum och leatherleaf viburnum (Viburnum rhytidophyllum). Leatherleaf viburnum föredrar del skugga och växer bra i USDA zoner 5 till 7, når 10 till 15 fot utan beskärning och klippning.

Blommor och frukter

Även om buxbom buskar, om inte beskurit alltför tungt, blommar, är blommorna små och obetydliga. Däremot är blommor och frukt av många viburnums showstoppers. Burkwood viburnum (Viburnum burkwoodii) täcker sig med vita, doftande, snöboll-liknande blommor, som öppnar från rosa knoppar. Det växer 6 till 10 fot lång i solen eller del skugga i USDA zon 4 till 8. Blommorna följs av red till blåsvarta bär. En annan viburnum, cranberrybush viburnum, har vackra blommor och riklig kluster av röda bär.

Färgglad höst lövverk

Buxbom kan inte konkurrera med färgglad höst lövverket av många av de lövfällande viburnums. Amerikanska cranberrybush viburnum har slående crimson hösten blad. Doublefile viburnum (Viburnum plicatum tomentosum) har fördelande, horisontella grenar, att skapa en skiktad utseende. Den växer 6 till 10 fot lång i USDA zon 5 till 8 och visar vita blommor som ser ut som spets caps. I höst är det en uppmärksamhet-får uttalande med rödaktig-lila bladverk.

Skugga tolerans

Alla buxbom och viburnums växer bra i del skugga, men vissa buske sorter är bättre lämpade för djup skugga. Gemensamma eller amerikansk buxbom sorten "Vardar Valley" (Buxus sempervirens "Vardar Valley") är en härdig, mycket skugga-tolerant buxbom, når ca 4 fot i USDA zon 5 till 8. Bland viburnums trivs mapleleaf viburnum (Viburnum acerfolium) i djup skugga i USDA zon 4 till 8. Mapleleaf viburnum växer till en höjd av endast 2-6 fot och sinne inte torr mark.

Rådjur motstånd

Alla buxbom är mycket rådjur-resistent, och de flesta viburnums är måttligt rådjur-resistenta, men Siebold viburnum (Viburnum sieboldii) är mycket resistent mot rådjur. Denna viburnum växer i solen till full skugga, försedda med vackra blommor och frukter i USDA zon 4 till 8. Det är en lång lövfällande viburnum, att nå 15 till 20 fot.