Buskar för Full skugga

Buskar för Full skugga

Att hitta buskar som växer i full skugga är en av en trädgårdsmästare svåraste utmaningar. Ägna stor uppmärksamhet åt en växt ljus krav innan du väljer det för din trädgård för att undvika att slösa tid och pengar på en sort som är dömt att misslyckas. Arbetar inom gränserna för lätta krav tar tanken och planering, men se din väl valda buskar växer kraftigt kommer att vara tillfredsställande belöning för dina ansträngningar.

Acuba

Aucuba japonica "Variegata" är ett iögonfallande val för skuggiga områden av trädgården. Denna viss sort, allmänt känd som guldstoft, tänds den djupaste skuggan med ljusa gula fläckar på glänsande gröna blad. En robust vintergröna som är härdig i zon sju genom tio, aucuba växer från 5 till 10 fot lång med en spridning av 4 till 5 fötter. Det kommer att växa i halvskugga; om det blir för mycket solljus, blir bladen svart. Acuba är motståndskraft mot sjukdomar och värme och torka.

Rhododendron

Vintergröna Rhododendron catawbiense har många användningsområden i landskapet. Att nå en höjd av 6 till 12 fot på förfallodagen med en motsvarande bredd, är det vackert som en förlaga eller grupperade för screening. Rhododendron är också enastående när naturaliserad in i landskap. Stora klasar av blommor visas i slutet av våren och erbjuda bländande färg i dysterhet av skugga. Det finns många sorter med olika tillväxt egenskaper och blomma färger. Rhododendron är härdiga i zon fyra genom sju och gör bäst i fuktig, väldränerad jord.

Hängande Leucothoe

Hardy i fem zoner genom åtta, Leucothoe fontanesiana är en av de medelstora skugga-buskarna. Leucothoe når fram till en höjd av 3 till 6 fot på förfallodagen, vilket gör den utmärkt för gränser och låga häckar eller för naturalisering i hela trädgården där marken är väldränerad och fuktig. Leucothoe finns med mörkt grön eller brokiga blad, beroende på sorten. Lövverk vänder sig till brons eller lila under vintermånaderna och lägger till färg till vinterlandskapet. Hängande vita blommor på våren är milt doftande.

Spicebush

Lindera benzoin, eller spicebush, är ett utmärkt val för skuggiga områden som också har en dränering problem. Även om den föredrar väldränerad jord, kommer att spicebush tolerera våtutrymmen och fortfarande prestera bra. Små, doftande gula blommor före bladen på våren. Bladverket är grönt, men förvandlas till en vacker gul i höst. Ljusa röda bär visas på kvinnliga växter under hösten. Han- och honblommor växer på olika växter, så att både manliga och kvinnliga växter måste vara närvarande om kvinnliga anläggningen är att producera bär. Spicebush växer från 6 till 12 fot lång och är härdig i zon fem genom nio.