Buggar som pollinerar orkidéer

Buggar som pollinerar orkidéer

Orkidéer uppnå insekt pollinering genom två huvudsakliga sätt: attraktion och bedrägeri. De flesta orkidéer locka antingen deras insekter pollinatörer genom doft och lockande färger eller de lura insekten genom att imitera något de önskar, oavsett om det är mat eller en kompis. Vissa orkidéer, som den vanilj orkidén, är så specialiserade att de har utvecklats för att bara locka en viss insekt som deras pollinerare.

Bina

Orkidéer lockar bin för pollinering i ett antal sätt. Doften är en stark attraktor för bin och vissa orkidéer är så stämma till viss bin önskan att de replikera doften av kvinnliga bin att locka män. Orkidéer också använda bedrägeri för att locka bina till sina blommor. Orkidéer imitera den färg och form av kvinnliga bin att locka män, som är så lurade av orkidé som de försöker para sig med blomman, blir ovetande bärare av den blomma pollen.

Nattfjärilar

Moth pollineras orkidé blommor, såsom Brassavola och Angraecum, är vanligtvis vita, gröna eller grädde i färg som härmar den typiska färgen av nattfjärilar. Mal-locka orkidéer är doftande på natten, eftersom malar är nattdjur, eller aktiv under natten. Nektar ingår vanligtvis i rörformiga strukturer inom blomman som är utformade för rymma mal snabel, eller tunga. En mal att locka orkidé, Angraecum sesquipedal, kan bara vara pollineras av sphinx mal som äger en fot lång snabel.

Fjärilar

Fjärilar dras till färgglada orkidéer som erbjuder nektar som ett incitament för fjärilen att landa på dem. Orkidéer för att locka fjärilar vanligtvis har en landning plattform på blomman för att ytterligare locka fjärilen. Arter av familjen Epidendrum--som är färgglada, doftande och nektar-bärande--är goda exempel på butterfly-pollineras orkidéer. En annan orkidé, Disa uniflora, har stora röda blommor att locka "Mountain stolthet fjärilar," som endast lockas av röda blommor.

Flugor

Flugor lockas till orkidéer som en näringskälla eller som en häckningsplatser, varför orkidéer syfta till att fånga flugor funktionen foul lukt och tråkig färgade blommor. Eftersom flugor vanligtvis gör för fattiga pollinatörer, har vissa orkidéer utvecklats till flyga fällor, med dolda gångjärn som släppa flyger in i en hink-liknande bas med endast en utgång. När flugan gör sin väg ut ur fällan, bifogas den orkidé pollen insekten. Exempel på gångjärn orkidéer är de i Bulbophyllum och Masdevallia släktena.