Bruna blad fläckar på en svart-Eyed Susan

Bruna blad fläckar på en svart-Eyed Susan

Svart-Eyed Susan (Rudbeckia spp.) är allmänt odlas för dess sena-säsong gula blommar med mörkt kupolformade centra. Bladen av Svart-Eyed Susan kan påverkas av sjukdomar som orsakar bruna fläckar. Även om symtomen ser likadana ut, finns det faktiskt flera olika typer av sjukdomar som kan orsaka detta problem.

Typer av sjukdomar

Det finns tre huvudsakliga leaf sjukdomar som påverkar black-eyed Susan: Septoria leaf spot, Cylindrosporium och Ramularia blad plats och kantiga blad plats. Var och en av dessa sjukdomar orsakar fula bruna fläckar på bladen som snabbt spred sig till omgivande växter. Dessa sjukdomar är främst kosmetiska och påverkar inte den allmänna hälsan hos växten. Men är de fula i en trädgård och ganska svåra att avlägsna.

Septoria Leaf Spot

Septoria leaf spot är en svamp som orsakar små, bruna lesioner att utveckla på bladen på växten. Svampen sprider sig till anläggningen när vattnet stänkte på det som innehåller den svamp sporer. Sporer behöver en fuktig miljö att utveckla och kan infektera växten snabbt. Som svampen sprider sig till fler växter, frigörs fler sporer, vilket gör det svårt att förhindra spridning. Svampen orsakar inte några betydande problem för växten, men bladen vissnar snabbare eftersom säsongen slingrar än opåverkade växter. Sporer från svampen kan leva genom vintern och gamla växtmaterial kan enkelt åter infektera nya växter. Att förhindra septoria leaf spot kan göras genom att undvika overhead vattning, av avstånd växter tillräckligt avsides, och genom att få bort alla infekterade växtmaterial i slutet av säsongen.

Cylindrosporium och Ramularia blad plats

Denna sjukdom är mycket lik septoria leaf spot, men skador på bladen är mycket mindre och mindre frekvent. Sjukdomen sprids också genom stänkande vatten, särskilt på växter som fortfarande våt under lång tid. Lämplig avrinning och rätt vattning gånger hjälper till att hindra utvecklingen av denna sjukdom. Växterna bör inte utsättas för långvarig bevattning eller regn, om möjligt, och smittade blad bör avlägsnas och bortskaffas när säsongen avslutas.

Kantiga blad plats

Till skillnad från de svampsjukdomar som orsakar blad-spotting i Svart-Eyed Susan, är kantiga blad plats bakteriell karaktär. Kantiga blad plats orsakar de mest betydande skadan blad, ibland gör hela bladet visas vattenfylld. Till skillnad från små, runda fläckar som orsakas av andra sjukdomar, kantiga leaf spots är stora och kantiga--därav namnet. Sjukdomen är progressiv och sprider sig successivt till övre bladen på växten. När en växt är smittad, kan inte det hjälpas. Trädgårdsmästare bör använda resistenta växtsorter eller odla nya växter från rena frön. Igen, overhead vattning bör undvikas och gamla växtmaterial bör tas bort. Verktyg bör desinficeras regelbundet och en kopparbaserad baktericid bör tillämpas under våren att förhindra infektion.