Blueberry buskar att täcka en kedja länk staket

Blueberry buskar att täcka en kedja länk staket

Även om blåbär buskar inte kommer klättra upp en kedja länk staket att täcka den, kan de bilda en attraktiv säkring framför en fula staket. Olika sorter av blåbär växer till olika höjder, så hitta en sort som växer bra i det lokala klimatet och når en höjd nära höjden på staket. Highbush-sorter tål generellt kallare vintertemperaturer än rabbiteye typer.

Markens pH test

Blåbär kräver något sur jord att växa bra, så kontrollera markens pH-värde är ett viktigt steg innan plantering blåbär. Testa markens pH innan plantering med hjälp av en at-home test kit eller genom att skicka ett jordprov till ett labb. Blåbär kan växa i en så hög som 5,5 pH men de i allmänhet föredrar ett pH mellan 4.0 och 5.0.

Markens pH justeringar

Sura torven kan hjälpa till att sänka markens pH-värde, som kan svavel. För att sänka pH-värdet i en något sandig jord, blanda 4 till 6 inches av sura torven in i topp 6 till 8 inches av jord. Alternativt ansöka £ 1 av svavel per 100 kvadratfot av jord för att sänka pH i sandig jord av en enhet. Till exempel kommer att £ 1 av svavel sänka pH-värdet i 100 kvadratfot av sandjord från 6,1 till 5.1. För tunga jordar, använda 2 pounds av svavel per 100 kvadratfot.

Plantering område

Blåbär växer bäst i områden med massor av sol eller lätt skugga, så anser beskärning av träd och buskar som blockerar solljus når området staket. Blåbär också föredra lösa jordar med utmärkt dränering. Lägg till några kompost tunga jordar att göra dem rinna bättre och ge dem mer näring. Efter justering av markens pH och finslipa jordart med kompost eller andra organiska material, bör området vara redo för plantering.

Plantering

Plantera blåbär buskar under våren i slutet av April eller maj. Gräva plantering hål tillräckligt stort för att hålla alla växternas rötter och täcka dem med minst 3 inches av jord. Ge plantorna minst 3 till 4 fot av utrymme mellan varandra speciellt nära stängselstolpar som kommer att konkurrera med växternas rötter för utrymme. I allmänhet, plantering hål ungefär dubbelt så bred som jordklumpen av växterna kommer att fungera bra. För att förbättra dräneringen av packad jord ännu mer, lägga till några torv eller kompost i jorden medan fyllningen plantering hålet igen.

Vård

Applicera ett lager kompost runt basen av växter att hålla jorden fuktig. Vattna blommorna för hand med en slang eller med ett system droppbevattning. Hålla jorden under kompostmaterial konsekvent fuktig men inte alltför mättade. Buskarna kommer i allmänhet behöver en tum eller 2 vatten varje vecka under växtsäsongen. Tillämpa en balanserad syra-producerande gödselmedel minst en gång i början av våren varje år. Blueberry växter kräver inte mycket beskärning under sina fem första åren av tillväxt. Ta bort endast skadade delar av växter, låg twiggy tillväxt och svag tillväxt. Efter fem år, selektivt beskära ut några av de gamla plantor varje år för att uppmuntra ny tillväxt och låta solljuset att nå de inre grenarna.