Blommande växter med blad som liknar små Stockros blad

Blommande växter med blad som liknar små Stockros blad

Den gemensamma Stockros, en stapelvara i cottage gardens, är botaniskt kallas Alcea rosea. Det är en hög tvåårig växt, odlas för dess prålig singel (fem kronblad) eller dubbla blommor i olika nyanser av vitt, gult, rosa, rött och nästan svart. Tvåfärgade sorter finns också kommersiellt. Stockros bladen är vanligtvis grova i utseende och flikiga, ofta med tre lober och en vag likhet med maple leaf. Blommande växter med bladverk som liknar små Stockros bladen är förmodligen samma mallow eller Malvaväxter familj som Stockros.

Växtstubbar

En mallow familjemedlem som är mindre än den vanliga Stockros men delar Stockros-liknande blad är Växtstubbar, ibland kallade "bush Malva" eller "tree mallow." En av de vanligaste Växtstubbar arterna är Växtstubbar trimestris, en årlig växt som når 2 till 4 fot lång med en buskiga växtsätt. Blommar i sommar och tidig höst, detta Växtstubbar funktioner rosa, vita eller tvåfärgade blommor. Bladen något mer avrundad än Stockros, men har samma flikiga, grovt utseende.

Malva

En annan växt som påminner mycket om en miniatyr Stockros är malva. Vissa malvas har djupt splittrade bladen, men de vanligaste prydnadsväxter formerna som Malva sylvestris "Zebrina" har samma flikiga blad och Stockros-liknande blommor som andra medlemmar i klanen Malvaväxter. Malva sylvestris blommor kommer i olika nyanser av lila eller blå lila, ibland randig med vit. De har den samma upprätt växtsätt som Stockros, men är i allmänhet mindre till växten.

Axmalvesläktet

Axmalvesläktet eller prairie Malva är en nordamerikanska släktet i familjen mallow. Det finns cirka 20 arter av Axmalvesläktet och ett antal hybrider, särskilt den välkända "Elsie Heugh," en Axmalvesläktet malviflora avkomma. Blommorna är mindre och mer känslig än de av stockrosor eller Växtstubbar, blommar i olika nyanser av vitt, rosa eller rosa-lila. Små flikiga blad visas på växter som växer upp till ca 3 fot lång. Dessa eviga mallows finns ofta i örtartade trädgård gränsar.

Malva erkännande funktioner

Stor eller liten, Malva familjemedlemmar blad är ofta täckta med grova eller sammetslen hårstrån. Blommorna bärs ofta i spikar på woody eller fibrösa stjälkar. Många malvas, inklusive stockrosor och Axmalvesläktet frö själv lätt. Blommor och blad också bära en likhet med de av hibiskus, en tropisk släkting, som rose of Sharon (härdiga hibiscus), som är större, med en buskiga eller träd-liknande växtsätt.