Blandade samodling Layout för en köksträdgård

Blandade samodling Layout för en köksträdgård

Det kan vara ett fascinerande projekt att planera layouten för en intercropped trädgård. "Tre systrar" grödor--majs, bönor och squash--är det klassiska exemplet på samodling trädgård grönsaker. Folkens inhemska till Amerika samarbetar dessa tre grödor i tusentals år. Bönorna använder höga säden för att klättra på och squash sprawls under två på marken, skuggning rötter. De högre växterna skuggar squash. Samodling löser problemet med begränsat utrymme i hemmet trädgården. Successiva plantering i samodling betyder något är oftast redo att skörda.

Begreppet

Samodling skapar en trädgård där växterna är beroende av varandra och inbördes hjälp. Planera en intercropped trädgård med övervägande av hur till maximera samarbete och minska konkurrensen bland växter. De fyra variablerna när du kopplar grönsaker är rumsliga relationer, tätheten av blad och rötter, höjd och form av växter och hur lång tid de tar för att mogna. Trädgården blir säkrare från skadedjur och sjukdomar eftersom angriparna hittar begränsade mängder av deras favorit livsmedel på ett ställe. På samma gång ger planen bra förutsättningar för användbar trädgård besökare som maskar och nyttiga bakterier.

Komma igång

Planen du planera för din interplanted trädgård kommer att vara specifika för din utrymme, klimat och vegetabiliska preferens. Börja med en lista över grönsaker du gillar och vill växa. Hitta den bästa tiden att plantera var och en. Ta reda på hur lång tid tar var och en för att växa, hur stort det blir och hur djupa rötter är. Gör en kortare lista av de grönsaker som kan planteras först. Starta genom att plantera den största och långsammast växande de. Bredvid det växt en kortare och snabbare växande växt. Tänk igenom varje val innan du planterar. Undvika konkurrens bland växter för sun, sträcker sig utrymme och utrymme för roten tillväxt.

Storlek och höjd

Lövverk typer och storlekar varierar kraftigt bland grönsaker. Vissa växer till 6 fot eller mer och andra stiga knappt över marken. Stora blad kål tar mycket mer plats än broccoli, som har mindre blad och växer högre. Detta är ett par bra samodling. Pumpor inte bara breder ut sig på marken, men har stor frukt. Sommar squash utbildat över små burar skulle vara en kamrat för pumpa. Växa något som kan klättra, som tomater, gurkor, bönor och ärtor, på insatser eller spaljéer att spara utrymme. Deras blad ger vind och sol skydd för marken grödor.

Rötter

Har en uppfattning om hur stora och djupa rötterna är allt du plantera för att undvika konkurrens underground. Vissa rotfrukter, som rödbetor och rovor, tar upp mycket utrymme, men mycket mindre morötter och rädisor. Inte tränga rotfrukter tillsammans. Para ihop dem med växter som har grunda rötter men kommer inte att få i skuggan av deras bladverk. Brysselkål interplanted med rödbetor är en bra koppling. Tumregeln är att inte plantera grönsaker tillsammans som livnär sig på samma rot djup.

Timing

Ett system för plantering som står för anläggningen mognad tid kan se ut så här: plantera ärtor, rädisor och morot frön på samma gång. Rädisor gror och växer snabbt. De markera rader av morötterna som tar mycket längre tid att gro och mogna. Ärterna växa långsammare än rädisor men är borta när morötterna är upp. Rädisor skördas som morötter är bara att bli etablerade. När ärtorna spenderas, sätta tomatplantor i deras ställe eller sätta i en stav för bönor att klättra