Blåbär växer zon

Frasen "som Amerikan som äppelpaj" bör ändras till "som amerikanska som blåbär." Olika buskar blåbär (Vaccinium spp.) växer vilt i de sura, fuktiga jordarna i östra USA. Medan den saftiga blå till svarta frukter är ätliga, ser de också prydnadsväxter. Blueberry buskar Visa pittoreska små, vita, urn-formade blommor på våren. Lövfällande arter producerar falla lövverk som varierar i färg från guld till rött. Lokala klimatet dikterar vilka blåbär arter är bäst lämpad för att växa där.

Typer

Tre arter av blåbär står för de flesta blåbär buskar för fruktproduktion i USA. Norra eller allåkerbär blåbär (Vaccinium coynmbosum), lowbush blåbär (V. angustifolium) och rabbiteye blåbär (V. ashei) finns indianska arter. Många sorter av varje art finns också. Trädgårdsodlare hybridiseras dessa arter för att skapa mer sjukdom-, kall- eller värme-toleranta växter och de är mer allmänt kallad halv-hög och södra allåkerbär blåbär.

De allmänna växande utbud

Blåbär är bäst lämpade för US Department of Agriculture växt härdighet zoner 3 till 8. Dessa områden har cool eller kalla vintrar och korta, coolt att långa, varma somrar. Blueberry buskar växa i halvskugga till full sol villkor, men måste ha en starkt sur jord--pH 4,5 till 5,5--som är fuktig men väldränerad. Blåbär är inte lämpligt val för subtropiska och torra regioner eller där marken är alkalisk, infertila eller blöt.

Regionala insikt

Norra allåkerbär blåbär odlas bäst i USDA zoner 3 genom 7a, där vintrarna är kallare och somrarna svalare och kortare. Däremot gör rabbiteye blåbär väl i sydliga stater där vintrarna är cool och somrar betydligt längre, varmare och fuktigare. Odla rabbiteyes i zon 6 genom 9a. Lowbush blåbär växer i zoner 2b genom 8a. Hybrider mellan dessa tre arter är växter med mellanliggande toleranser både vintern kall och sommarvärmen. Hybrider kan blåbär odlas i områden som tidigare inte idealisk för fruktproduktion.

Sunset klimatzoner

USDA härdighet zoner är baserat enbart i genomsnitt årlig minsta vintertemperaturer. De ska inte redogöra för klimatfaktorer som nederbörd säsonger och sommarvärmen och tillämpas väl inte på regioner med varierande höjder, som i dalgångarna över Intermountain väst. "Sunset" tidningen utvecklat klimatzoner som ett alternativ till USDA zoner vid fastställandet av vilka växter lämpar sig bäst till en tätort. Norra allåkerbär blåbär är bästa i klimatzoner 2 dock 9 och 14 till 17. Rabbiteye och hybrid södra allåkerbär typer växer bra i zon 8, 9 och 14 igenom 24. Halv-hög blåbär är den mest kalla-toleranta, lämpligt för zoner A2, A2 och 1 till 3.