Bare-root vs. krukväxter hallon

Bare-root vs. krukväxter hallon

Hallon är inte bara en läcker behandla - de gör för en rolig sommar aktivitet. Trädgårdsmästare som växte upp plocka hallon egna vet hur givande erfarenhet kan vara. Några repor och färgade fingrar inte att dämpa erfarenheten. Hallon är lätt att växa från bare-root eller krukväxter växter.

Beskrivning

Den bekant hallon, från den klassiska röda gula och svarta sorter, odlas i alla tempererade klimat av världen. Dess olika arter är naturligt i både Amerika och Eurasien. De flesta sorter är perenn och har bekanta vassa törnen. Blommar på sommaren, hallon mognar i mitten till slutet av sommaren. Hallon är i allmänhet lätta att odla och växer ofta i naturaliserad fläckar längs ängar och vägkanter.

Köpa växter

Hallon finns att köpa i krukor i plantskolor eller bare-root form från postorder-källor. Krukväxter har fördel av att vara lätt att plantera, träffa marken kör med deras fylligare rotsystem den första säsongen. Bare-root växter, kan å andra sidan, den kommersiella odlaren att bearbeta hallon växter effektivt medan de är vilande, och sedan säljer och levererar dem ekonomiskt. Alltid köpa från välrenommerade källor så att du vet att växterna är virusfria.

Plantering

Oavsett om du köper krukväxter eller bare-root hallon, förbättra plantering hålet med organiskt material som komposterad gödsel, leaf mögel eller trädgård kompost. För bare-root växter, lämna en kulle av förbättrad jord i botten av plantering hålet som du ska sprida växtens rötter. Täcka rötterna med jord, vattna dem i att försiktigt packar ner i jorden. Krukväxter kan befruktas direkt med ett balanserat gödselmedel - 10-10-10, till exempel-- men vänta två veckor för att gödsla bare-root hallon.

Tips

Hallon naturaliserade vägkanten miljö innebär att den föredrar full sol. Mulch hjälper till att behålla fukt samt skyddar rötter från uttorkande sol och vind. Hallon föredrar något surt jord--ca 6 till 6.8 pH--så ändra alkaliska jordar med järnsulfat eller aluminium sulfat. Hallon kan omsättas till hålla dem från marken och göra skörd lättare. Det finns hallon för alla klimat. Kontakta ditt lokala jordbruksfrågor kontor för specifika olika rekommendationer.