Att odla hallon buskar för privatlivet

Att odla hallon buskar för privatlivet

Brambles, till exempel hallon, är lätt att växa och deras yviga natur och törnen hålla djur och människor bort, vilket gör dem ett perfekt val för en ätligt privat skärm. Förstå hur hallon buskar växa är nyckeln till beskärning dem ordentligt för att skapa en häck. Medan kronor och rötter är perenn, är stjälkar (canes) växer från kronorna vartannat år, vilket innebär att de dör efter två år. Under det första året växa käppar snabbt, utveckla en stabil struktur och lagring av energi. De producerar frukt det andra året och sedan dö. Försiktig beskärning av käppar resultaten i en naturlig avskildhet barriär.

Instruktioner

•Tydligt området där du planerar att växa din hallon buskar. Ta bort stenar, grenar och rötter och kratta jorden tills nivå.

•Prune buskarna tills det finns ungefärligt åtta starka käppar från varje krona. Skär de överskjutande käppar av jäms med toppen av kronan.

•Plant dina buskar i rad, siktar på fem till 10 plantor per square fot för raden. Det bör vara 4 till 6 inches utrymme mellan var och en av käppar.

•Installera din spaljé bakom hallon buskarna. Hallon behöver ett starkt stöd att hålla sina käppar av marken och avskräcka dem från att böka. Fäst käppar i spaljé genom att knyta dem löst till stöd med trädgård band.

•Prune käppar tillbaka på våren när första året stjälkar är 18 till 20 inches tall. Ta bort 6 inches av tillväxt att främja sida förgrening. Beskära dem igen följande vår, skära dem ner till 12 inches.

•Ta bort andra året käppar efter de har frukter. Avskurna stjälkar vid basen av kronan.

•Fertilize hallon buskar under våren. Följ tillverkarens instruktioner för att blanda gödselmedlet och tillämpa enligt anvisningarna. Ett gödselmedel som innehåller lika mycket kväve, fosfor och kalium är bäst. Gälla för marken nära kronorna och området runt 2-fots bortom raden.

Tips & varningar

  • Använda handskar när beskärning hallon för att undvika skador på deras vassa törnen.