Årliga växt livscykel

Årliga växt livscykel

Årliga växt livscykel påverkas av temperatur och fotoperiod. Fotoperiod är perioden av dagsljus på en dag. Som dagar förlänga, utlöser ljus reaktioner i växter att komma ur sina vilande tillstånd och börjar sin årliga cykel. Många faktorer påverkar hur en växt att växa och om det kommer att slutföra sin livscykel.

Typer

En växt årliga livscykel bestäms av typen. En årlig anläggning, exempelvis avslutar hela dess livscykel i en växtsäsong. En tvåårig växt växer i två etapper. Ibland bildar dessa växter en rosett första året. En rosett är en rund klunga små stjälkar och blad, som vanligtvis växer låg på marken. En perenn växt kommer att leva genom många växtsäsonger, bestäms av vilken typ av anläggning. Mammutträd, till exempel, kan leva över 3000 år, enligt National Park Service, vilket gör det en av de äldsta levande växterna på jorden.

Tillväxt tid

Växter kan allmänt betecknas som cool-säsong eller varm-säsong växter. Aktiva tillväxtperioden för cool-säsong växter är under de svalare vårmånader. Vissa växter som skunk kål börjar växa även när snön är fortfarande på marken. Varm-säsong växter vänta till slutet av våren till sommaren att börja deras aktiva växtsäsongen. Vissa växter, som stora bluestem, kräver varmare jord temperaturer för att deras frön att gro..

Funktion

Funktionen av växten livscykel är att överleva climatic och miljömässiga villkor tillräckligt länge för att reproducera. På grund av rådande förhållanden, växter kan föröka sig genom flera metoder. Blomma och utsäde produktion är typiska för blommande växter. Andra växter, såsom gräs, kommer också föröka sig genom utveckling av jordfräsar. Jordfräsar eller löpare är plant skott som utvecklas vid roten.

Miljöpåfrestningar

Miljöpåfrestningar kan påverka utvecklingen av en växt livscykel. För att producera livsmedel och energi för tillväxt, behöver växter solljus, vatten och koldioxid. Om torka inträffar, växters tillväxt kan bromsa eller stoppa alldeles som den försöker bevara resurser. Under situationer av allvarliga miljömässiga stress är reproduktion sekundär. Många växter anpassas till ihållande miljömässiga villkoren så att de kan fortfarande slutföra sin livscykel under tider av stress. Till exempel genomgå växter öken gasautbytet genom sina blad under den svalare nattetid snarare än risk vattenförlust under den varma, torrare delen av dagen.

Andra faktorer

Andra faktorer som påverkar den årliga anläggning cykeln är de orsakats av människan. Växter kan vara både positivt och negativt påverkat av mänsklig aktivitet. Bekämpningsmedel eller gödningsmedel användning kan förlänga en växtliv. Vattna växter kan mildra effekterna av torkan-liknande förhållanden. Observera dock att samma bekämpningsmedel och gödselmedel som kan hjälpa växter kan också förstöra dem om de används felaktigt.