Är vallört & gurkört samma anläggning?

Vallört och gurkört är gröna växter i familjen Strävbladiga växter. Gurkört och comfrey har en lång historia av medicinsk användning, och du kan odla både i din hem örtagård. Du kan också höja vallört och gurkört i blomsterträdgården. Både växter producerar attraktiva blå lila blommor och mörkt gröna blad.

Vallört

Vallört är, Symphytum officinale, en perenn med mörk-gröna, håriga blad och attraktiva lila blommor. Europeiska nybyggare kom vallört i USA att använda både som en grönsak och ett naturläkemedel. Bladen av vallört anläggningen kan ätas som gröna eller användas i medicin. Vissa människor använder vallört som ett te eller tinktur för att behandla brutna ben och andningsbesvär, medan de använder kataplasmer av vallört löv för att behandla sår och stukningar.

Gurkört

Gurkört eller Borago officinalis, växer oftast som en årlig växt i hemmet trädgården. Anläggningen har håriga, mörkt gröna blad och stjärnformade blå blommor. Men vanligen odlas som prydnadsväxt, vissa människor lägga till blommorna i vatten för att göra en uppfriskande drink. Smaken liknar gurka. Du kan också använda blommorna i sallad. Traditionellt användes gurkört te att behandla njure krämpor, hosta och feber.

Varning

Både vallört och gurkört innehåller akaloids som orsakar leverskador och vissa tumörer hos försöksdjur. Därför avråder forskarna intag av vallört eller gurkört. Men forskning om konsumtion av små mängder av vallört och gurkört har inte genomförts.

Växande vallört och gurkört

Vallört och gurkört blomstra i starkt solljus och kräver lite vatten väl fastställts. Växterna kommer att vissna i mycket varmt väder. Växa gurkört från utsäde. det väl inte transplantera. Även om första hårda frysningen kommer att döda gurkört, reseed växterna själva ofta under våren. Vallört rötter överleva frysning vintrar. Du kan sprida vallört från rot sticklingar. Växterna gör bäst med tillägg av kvävegödsel.