Är Sweet Potato vinstockar ettåriga eller fleråriga växter?

Sötpotatis vinstockar är känd vetenskapligt som Ipomoea batatas, och det är vanligtvis odlas för dess täta, flerfärgade blad. Det är en kraftfull odlare, och förstå denna prydnadsväxt växtsätt är det första steget i att odla den.

Växtplats

Prydnads sötpotatis vinrankan är en växt som är en perenn i varma klimat och en årlig i kallare väder. I USDA växande zoner 8 och lägre, är anläggningen en årlig som ska planteras varje vår. I USDA växande zoner 9 och uppåt, där det är infödda, är sötpotatis en perenn växt som återvänder varje år.

Sweet Potato vinstockar i behållare

I kalla klimat, kan perenna sötpotatis vinstockar kommit inomhus och hållas över vintern. Skära ner anläggningens vatten när vädret blir kall och tillåta rankan gå vilande. Föra in i en skyddad inomhus plats och ta inte tillbaka utanför tills de utomhus temperaturerna ligger över 50 grader Fahrenheit.

Förökning

När sötpotatis vinodling i ett område som är varm nog, är förökning lätt. Varje nod i bladen kan roten i jorden. Att sprida sötpotatis vinstockar, begrava en av noderna lätt i marken och låta det växa. När den har ett bra rotsystem, klipp från moderplantan och återplantera det någon annanstans.