Är plockning & äta svamp i den vilda dåligan?

Är plockning & äta svamp i den vilda dåligan?

Det dunge av vackra svamp i skogen bör föra tankar av dansande älvor och gnome hus men inte lunch. Enligt North Carolina State University är 98 procent av alla svampar nonpoisonous. Dock finns ingen antidot för svamp förgiftning. Vissa sorter av giftiga svampar, som förstöra ängel, Amanita virosa, kan leda till döden efter att ha ätit bara en enda svamp.

Giftig svamp

Aldrig konsumera en vild svamp om inte en erfaren och kunnig person har identifierat det som säker. Symptomen av svamp förgiftning är variabel och varierar från en ont i magen till en mycket otäck död. Det kan ta mer än en dag för symtom ska visas. Det finns svampar som orsakar hallucinationer, en annan typ är giftiga bara om äts med alkohol. Förutom risken för förgiftning, kan vissa svampar orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Identifiera svamp

För de intresserade samla svamp, är en klass i identifiering en bra idé. Många svampar har liknande utseenden att göra identifiering knepigt. Ibland kräver identifiering prover av både gamla och unga svampar från ett kluster, eftersom vissa egenskaper endast Visa vid en viss ålder. Några saker att titta efter inkluderar form, färg och struktur. Alltid notera där du samlat ett urval eftersom identifiering för vissa beaktar livsmiljö. (se referenser 2)

Myter

Några myter om att identifiera gift svamp kvarstår. Du kan inte berätta av färg om en svamp är giftig. Några av de värsta är vita, men de giftiga som kan inträffa i valfri färg. De som säger att djuren äter svamp är säkra för människor har fel. En annan felaktig uppfattning säger att ta bort huden från den gemensamma jordbrukspolitiken gör en giftig svamp ätliga. En vitlöksklyfta kokas med en giftig svamp blir inte svart, tvärtemot en folksaga.

Oavsiktlig förtäring

Om ett barn eller en vuxen äter en svamp av osäker typ, vara lugn. Ringa läkaren och följa hennes instruktioner, som förmodligen kommer att omfatta en tur till akuten och framkalla kräkningar. Samla så många prover av svamp äts som möjligt och Linda in dem i vax papper eller sätta i en papperspåse. Inkludera en bas av svamp som finns i marken. Alla kräktes material bör sparas för den läkare eller expert för att identifiera.