Är din anläggning en årlig eller perenn?

Är din anläggning en årlig eller perenn?

Annueller

Om du är en novis trädgårdsmästare, är en av grunderna för att lära sig skillnaden mellan ettåriga och fleråriga växter. Det enklaste sättet att skilja mellan två är att förstå att ettåriga växter är växter som har en ettårig livscykel. De växer från frö, blomma, sätta frö igen och sedan dö. Ibland, om de lämnas för att ställa in utsäde, kommer fröna gror följande år. En årlig blommande säsongen varar från vår till frost. Impatiens, ringblommor, zinnias och petunior är vanliga exempel på annueller.

Perenner

Till skillnad från ettåriga växter är perenner blommor som lever under minst tre år. Deras blomtid är i allmänhet inom en kort två - till tre - vecka, även om detta kan också förlängas genom regelbundna deadheading (ta bort förbrukade blom). Varje år den övre delen av plantan dör tillbaka men nästa vår det förnyas från samma rot system. När upprättats perenna växter kan delas under våren eller falla för att producera nya växter. De kan också spridas från frön eller sticklingar. Vanliga sorters perenner inkluderar coneflowers, tickseed och korall klockor.

När du väljer perenner, se till att viss anläggningen är härdiga till ditt trädgårdsarbete zon. Du kan hitta din zon på The National Gardening Associations hemsida (se resurser). Välj växter med ljus, jord och vatten krav som matchar den plats där de kommer att finnas.

Biennaler

Förutom ettåriga och fleråriga växter har en annan typ kallas biennalerna också en plats i trädgården. Biennaler har en livslängd på två år. Under deras första år, dessa växter etablera rötter men bara växa bladverk. De blommar sedan i andra året, sätta frön och dör. Som med annueller, kan om kvar för att sätta frö, ibland avhandlingar frön gro vilket resulterar i en ny anläggning följande vår. Vanliga exempel på biennaler är Riddarsporrar (fingerborgsblomma) och stockrosor.

Vädret påverkade växter

Andra väderrelaterade undantag till reglerna finns i trädgårdsskötsel genom den half-hardy årligt och anbud perenn. En half-hardy årlig är en växt som är årliga i kallare klimat men perenn i varmare uppstickare. Dessa växter klarar frost men de kan inte överleva bittert kallt väder. Exempel på halva härdiga annueller är osteospermum och lejongap.

På samma sätt är anbud perenner växter som inte klarar frost så de behandlas som ettåriga i kallare klimat och perenner i frostfritt zoner. Gerber prästkragar och tomatplantor är exempel på anbud perenner.

Planta identifiering Tips

Om du är ny på trädgårdsskötsel och försöker lista ut om vad du har växer är en årlig eller perenn, det bästa sättet att få ut är att titta på växterna under hela växtsäsongen. Om du ser konsekvent blommar från vår till frost, är oddsen det är en årlig. Om växten blommar bara en eller två gånger under växtsäsongen, är det sannolikt en perenn. Om du är osäker, inte dra ut några plantor när frosten slår och dödar lövverket. I stället klippa dem alla tillbaka till om kronan (några inches ovanför marknivå) och se vad som kommer tillbaka nästa vår. Om inte frön har grott och grodda, annueller kommer inte tillbaka, men perenner kommer.