Är Dahlia årliga eller fleråriga?

Dahlia blommor (Dahlia spp.) varierar i färg från djup purpur till slående gula till brokiga pinksna, med olika former och mönster. Dessa perenner kom ursprungligen från Centralamerika men har hybridiseras utförligt. Välj från mer än 20.000 sorter, som varierar i storlek från 1 till 6 fot lång när mogna. Även om de är perenner i vissa klimat, kan du odla dem nästan överallt med rätt omsorg.

Perenn eller årliga

Dahlia allmänhet växa som perenner i varma klimat av US Department of Agriculture växt härdighet zoner 8 till 10, men behandlas som ettåriga eller grävde upp varje år i svalare klimat. På grund av omfattande dahlia hybridisering, kan du hitta sorter som du kan lämna i marken för att växa som perenner året runt i de flesta klimat. När du väljer dahlior, plocka sorter fått för din USDA zon att växa dem som perenner. Om den du älskar är inte härdig i din klimat, gräva hösten och övervintrar knölen inomhus, eller helt enkelt behandla det som en årlig och köpa nya växter nästa år.

Gräva upp dahlior

Du kan växa dahlia sorter var som helst och gräva upp dem i slutet av sommaren. I slutet av växtsäsongen, kan den första frosten att döda anläggningen. Efter tre eller fyra dagar, skär av stjälken tillbaka till cirka 4 inches tall, sedan gräva upp knölarna. Skölj potatisen med en trädgårdsslang och sprida ut dem i ett enda lager torka i 24 timmar. Förvara torkade knölarna i en papperspåse i ett svalt och mörkt område för vintern. Förvara dem inte i plast, vilket leder till röta. Om du vill placera ett lager av sågspån i påsen följt av ett lager av knölar då ytterligare ett lager av sågspån, omväxlande tills väskan är om halv full. Kontrollera skicket på knölarna när en månad medan de är i lager, och ta bort något som är ruttet. Om de visas skrumpna, lätt spritz sågspån med vatten. Plantera knölarna i krukor med öppningarna fyra till sex veckor innan sista frosten på våren, eller direkt plantera dem i trädgården när det har värmts till 60 grader Fahrenheit.

Året runt dahlior

När växer dahlior som perenner i varma klimat, de behöver inte vara lyfts från marken på hösten och övervintrat inomhus, men de kan dra nytta av den. För att övervintrar dem i marken, skära ned bladverk till 4 inches tall när växterna sluta producera blommor. Dahlior som växer i USDA zoner 8-10 kan vara kvar i marken. I USDA zon 7, kan de överleva om du placerar ett 10-tums lager av ekologisk marktäckning över dem. Växter i USDA zon 8 kan också utnyttja mulching. Knölar kan grävde och indelad i höst att göra mer växter, eller om du har grävt och lagrade dem, dela upp knölarna under våren, strax före plantering.

Sol eller skugga

Dahlior är grupperade i klasser efter deras kronblad form och bloom storlek, men alla har samma kulturella krav. Dahlia föredrar full sol i minst fem till sex timmar varje dag i norra zoner, men filtreras skugga under varma eftermiddagar i varma klimat. Dahlia är lätt att odla i väl dränerande, rika jord med ett pH mellan 6.5 till 7.0. Hålla jorden fuktig men inte blöt.