Äppelträd resistenta mot Cedar Gall Rust

Äppelträd resistenta mot Cedar Gall Rust

Ceder - apple rust är en allvarlig sjukdom av äpplen orsakad av vind-bärs sporer från infekterade ceder eller juniper träd. Äpplen inom en fjärdedel mil från infekterade träd kan få sjukdomen. Galls form på allvarligt infekterade äpplen som de försöker att kapsla in svampen. Frukt kan vara smittade och släpp, och unga kvistar kan dö tillbaka. Leaf droppe kan förekomma, försvagar din apple och göra det mottagliga för andra problem.

Symtom

Äppelträd med Cedar - apple rost har små greeny-gula fläckar på bladen som blir större och så småningom bli brun. Fläckarna har en rödaktig kant som mörknar eftersom fläckarna mörkare. Ställen kan också visas på frukt och nya kvistar kan dö tillbaka.

Vad motstånd innebär

Motstånd innebär helt enkelt att vissa friska apple sorter blir mindre benägna att fånga sjukdomen, och att sjukdomen inte kan överleva också på en typ som på en annan.

Naturligt resistenta sorter

Vissa sorter av apple är naturligt resistenta mot cedar gall rost. De har utvecklat resistens naturligt med tiden och har inte varit speciellt uppfödda eller genetiskt modifierade är resistenta. Granny Smith äpplen till exempel som har funnits sedan 1868, listas som en resistent variant av West Virginia Davis College för jordbruk.

Sorter som föds upp för motstånd

Flera sorter av apple har fötts upp speciellt för att vara resistenta mot cedar - apple rost och andra folksjukdomar för apple. Paul Flynn av Institutionen för växt patologi vid Iowa State University säger: "gunillahellman, Liberty, William's Pride och frihet är exempel på nya apple sorter som är immun mot cedar - apple rost."

Varför resistenta sorter?

Resistenta sorter innebär mindre underhåll. För att skydda äppelträd från cedar gall rost, måste en fungicid spray schema följas strikt årligen. Spraya träd varje vecka under cykeltiden. Dina resistenta träd inte kommer att bära sjukdomen när köpte. Om den inte utsätts för infekterade träd, de kan aldrig utveckla ceder gall rost och kommer inte att behöva besprutas.

Denna svamp endast sprids via infekterade värdar. Resistenta träd är mindre benägna att utveckla sjukdomen, och immun sorter bör inte utveckla det alls, vilket innebär mindre risk för sjukdom sprids.

För att vara måste verkligt effektiva fungicider användas tillsammans med god förvaltning. Med hjälp av resistenta eller immun sorter är god praxis och kan vara en del av en IPM (integrerat växtskydd) strategi för din trädgård.

Köpa resistenta sorter

Använda en tabell med resistenta sorter, som den från University of Arkansas utvidgning att fastställa vilken apple typer är mest resistent. Kontrollera de resistenta sorterna för smak, sötma, mognad tid och andra önskvärda egenskaper. Efter plockning ditt sorter ta reda på vilka resistenta äpplen växer bra i ditt område, köpa dem från en ansedd plantskolan.