Äppelträd för norra Wisconsin

Äppelträd för norra Wisconsin

Äppelträd växer bra i tempererade breddgrader. De blommar på våren och utveckla mogna frukt innan kylan sätter in. Frosten faller sen och vintern döda inte dem. Men vissa sorter av äpplen är härdigare än andra, och några mogna snabbare än andra. Eftersom norra Wisconsin har en kortare växtsäsong och strängare vintrar än regioner lite längre söderut, är det klokt att odla sorter av äpplen som blomstra under sådana klimatförhållanden.

McIntosh

McIntosh äpplen är synnerligen lämpliga för den korta växtperioden i norra Wisconsin. I själva verket producerar McIntosh ett sämre äpple när vädret är för varmt. McIntosh kommer mognar för tidigt under växtsäsongen i centrala Indiana, där vårvädret anländer tidigare i år, och detta kommer att resultera i äpplen som är sämre än i färg och konsistens, enligt Purdue universitet Institutionen för trädgårdsnäringen. Men i norra Wisconsin, McIntosh blommar senare och därför mognar senare i år när vädret är svalare. Resultatet är ett saftigt äpple med vacker röd färg och fin smak.

Cortland

Cortland är en annan sort som växer bättre i det kalla norra Wisconsin klimatet än i varmare områden. Det är en hybrid--en korsning mellan McIntosh och en sort som heter Ben Davis. En forskningsstation som förknippas med Cornell University utvecklat Cortland äpplen i det andra decenniet av det tjugonde århundradet, och universitetet heter apple efter Cortland County, New York. Cortland är sötare än McIntosh och brun inte snabbt när köttet utsätts för luft.

Empire

Empire är en annan äppelsort utvecklat och namngavs av Cornell University. Det är en korsning mellan McIntosh och Delicious. Den kommer att överleva en genomsnittlig norra Wisconsin vinter, men en ovanligt kall säsong kan döda trädet, enligt University of Wisconsin förlängning.

Honeycrisp

Honeycrisp, en sort som nyligen utvecklats av University of Minnesota, har blivit den officiella Minnesota state frukten. Som namnet antyder, det är skarpa och söt och håller bra i lagring. Honeycrisp äpplen har blivit en populär favorit i norra Wisconsin och i hela världen.

Liberty

Liberty inte bara tål kyla, men också motstår olika sjukdomar, som skorv, brand mjöldagg och mögel, enligt New York livsmedel och biovetenskap Bulletin. Liberty smakar bättre än de flesta sjukdomsresistenta äpplen och trädet producerar rikligt, enligt UVM äppelträdgård.

Haralson och Zestar

University of Minnesota produceras både Haralson och Zestar sorter. Haralson går tillbaka till 1922, men Zestar är en ny utveckling. Haralson har en syrlig smak och är bra för äppelpajer. Zestar kan visa sig vara en rival till Honeycrisp i popularitet på grund av dess fina smak. De både tolerera norra Wisconsin vintrar och hålla bra i lagring.

Vargen River

Trädgårdsodlare utveckla de flesta äppelsorter, producerat natur vargen River äpple. En enda fröplanta Funna i central Wisconsin under 1800-talet är förfader till alla vargen River äppelträd i existens. Apple är känt för sin ovanligt stora storlek.