Användning av eld filtar

Användning av eld filtar

Fire filtarna är enkla verktyg används för att snabbt släcka mindre bränder. De är gjorda av glasfiber eller ull och behandlas ofta med brandhämmande kemikalier att förbättra deras effektivitet. När kastat över en person eller ett föremål som brinner, skär filten av syretillförseln till elden, att hjälpa till att släcka elden. Dessa filtar används i ett antal olika applikationer, från hem till marina fartyg.

Historia

Innan brandsläckare användes allmänt, brand filtar var en av de primära verktygen som används för att släcka små bränder. Även efter brandsläckare blev vanligare, ansågs de inte vara effektivt mot fett eller kemiska bränder, så elden filtar användes för dessa typer av scenarier. Medan de gjordes ursprungligen använda asbest fibrer, detta material förbjöds i slutet av 1980, och befintliga filtar var bytt för modeller med ull eller glasfiber. Även kemiska och fett brandsläckare finns idag, används brand filtar fortfarande som ett enkelt och prisvärt alternativ till dessa enheter.

Användningsområden

Fire filtar är vanligt förekommande på internat, där de används för att släcka små kök bränder. De används också av EMS och rescue arbetstagare att snabbt släcka lågorna på olycksoffer. När rädda en person från en brinnande byggnad, kan en brand filt virad runt dem att hjälpa dem att komma ut ur huset tryggt. Dessa filtar används också på arbetsplatsen, särskilt kring heta arbeten som svetsning, där gnistor och eld är en stor risk. De används också i labs, båtar och flygplan så bränder kan upphöra utan skadliga utrustning.

Typer

Varje typ av brand filt har en annorlunda rekommenderade användning. Mindre ull filtar är avsedda för hemmabruk, medan spädbarn filtar är gjorda av en mjukare ullblandning som kan användas på en regelbunden basis. Arbetsplatsen brand filtar är gjorda av ett hårdare, mer hållbara material och är ganska stor för att rymma större bränder. De är utformade för att tåla hög värme och kemikalier som ofta finns på arbetsplatsen. Professionell brand filtar är den dyraste och mest hållbara typ, och används av räddningsarbetare och brandmän.

Fördelar

Den främsta fördelen med att använda en brand filt är dess relativa överkomliga priser jämfört med brandsläckare. Det är också mycket lätt att använda och kräver lite eller ingen utbildning. Dessa filtar är tvättbara och återanvändbara och utgör inte någon av de risker som förknippas med brandsläckare.

Nackdelar

Medan elden filtar är lätt att använda, många människor som har tillgång till dem är omedvetna om dem, eller vet inte deras avsedda användning. När den används till att släcka tung olja eller kemiska bränder, kan dessa material ibland sippra genom filten och underblåsa, orsakar brand att sprida. Billigare ull filtar som inte har testats av National Fire Protection Agency kan inte vara effektivt på många typer av bränder, särskilt sådana som orsakas av kemikalier eller bensin.