Analys av japanska kvitten

Analys av japanska kvitten

Japanska kvitten (Chaenomeles japonica), är som man utan tvekan kan härleda från dess namn, född i Asien. Emellertid tack vare dess tilltalande blommor och frukt, har det odlats som en trädgård prydnadsväxter i Europa och Nordamerika sedan 1700-talet. Det är en anpassningsbar buske som ställer mycket lite av trädgårdsmästaren och ger tillbaka dess prålig tidigt blommar i gengäld.

Buske

Japanska kvitten är en lövfällande buske som håller ganska låg, endast omkring 3 fot i höjd, men sprider sig till så mycket som 6 fot brett i ett virrvarr av tätt packade grenar. Dess mörka bladen är ovala, 1 till 2 inches i längd, med tandade kanter. Busken producerar djupt röd-orange blommor tidigt på våren eller slutet av vintern, innan dess blad växa fram. Efter blommorna kommer apple-liknande frukt som mognar av början av hösten.

Frukt

Frukten av den japanska kvitten är gul-grön och cirka 1-1/2 inches i diameter. Dess fruktköttet är fast, och mogna frukter är doftande. Frukten är ätlig, men dess smak är alltför bitter att vara tilltalande för de flesta. Bitterhet minskar när frukten är kokt, dock och kvitten ofta används för att göra sylt och gelé. Buske blommorna på ny tillväxt och beskärning omedelbart efter blomningen ökar antalet blommar för säsongen. Dock kommer att att ta bort innevarande års blommor minska den frukt avkastningen för den säsongen.

Växande krav

Japanska kvitten är mindre krävande och kommer att växa bra i många olika typer av jordar, inklusive torra jordar, med ett minimum av vård. Den är härdig i US Department of Agriculture härdighet zon 5 till 9, men blomknoppar kan skadas under särskilt kalla vintrar eller våren Frost. Busken föredrar full sol, men tål halvskugga; det blommar bäst i full sol, men. I jordar med högt pH-nivåer blir den buske bladverk gult eftersom plantans rötter inte kommer att kunna absorbera mineraler tillräckligt från marken.

Skadedjur och problem

Under våta förhållanden är japanska kvitten utsatta för svamp blad plats, vilket kan orsaka dess blad att släppa. Det kan vara mottagliga för päronpest och apple skorv, sjukdomar som påverkar äpple-och päronträd. Päronpest är en bakteriell sjukdom, och apple skorv orsakas av en svamp. Skadeinsekter som tenderar att attackera japanska kvitten är bladlöss, skala insekter och kvalster.