Vilka näringsämnen behöver tomatplantor?

Vilka näringsämnen behöver tomatplantor?

Tomatplantor behöver fyra viktiga näringsämnen för att frodas. Vissa trädgårdsmästare föredrar att leverera näringsämnen till tomatplantor genom näringsrika jorden och, om inte anläggningen utvecklar ett problem eller en sjukdom, sällan Använd gödselmedel. Den bästa tiden att mata tomatplantor är bara efter utomhus plantering, när blommorna blomma, när tomaterna nå samma storlek som en liten boll, strax efter skörd första frukten eller när växter uppvisar tecken på ångest eller sjukdom.

Kväve

Kväve är det viktigaste näringsämnet för grön tillväxt av anläggningen, inklusive stjälk, blad och stjälkar. För mycket kväve i marken eller mat källa gör att den gröna delen av tomatplantor att frodas medan frukten lider, antingen producerande få eller små tomater. Om en anläggning saknar kväve, dess nedre blad kommer gul eller den övergripande växters tillväxten kommer att vara hämmad. Ekologiska källor av kväve är kompost, fisk emulsion och helt ruttnade gödsel. I en N-P-K mix--kväve-fosfor-kalium--kommersiella gödningsmedel, förhållandet bör vara antingen 5-10-5 eller 5-10-10.

Fosfor

Fosfor är det power näringsämne som hjälper planta bildar blommor, frön och frukt. Detta näringsämne främjar en stark, omfattande rotsystem och hjälper till en icke-stressade växt motstå sjukdom. Hämmad tillväxt kan indikera en brist. En indikation på visst bara till brist på fosfor är tunna skaft blad som är lila på deras undersida. Ekologiska källor av fosfor inkluderar benmjöl, fjäderfä gödsel och marken råfosfat. I N-P-K kommersiella gödningsmedel mix är fosfor alltid dubbla mängden kväve och antingen dubbel eller lika med mängden kalium.

Kalium

Kalium är mest fördelaktigt att tomatplantor under våren, eftersom det är relaterat till övergripande växternas tillväxt och härdighet. Ungefär som fosfor, kalium hjälper tomatplantor stå emot sjukdomar. Tyvärr, denna näringsämnen lakas från växten snabbt---särskilt om anläggningen är i sandig jord. Om en tomatplanta har för lite kalium, det kommer att visa en hämmad tillväxt, liten eller liten frukt och--de flesta vägledande--fläckar av gult på bladen. Wood aska, granit måltid och kompost gröna alla har höga halter av kalium. I kommersiellt säljs gödsel blandar, kalium är ibland närvarande i lika stor andel till kväve och andra gånger lika med fosfor. Växter som visar kalium brist bör utfodras med en blandning med högre kalium.

Kalcium

Kalcium är ett viktigt näringsämne--utan det, cellulära väggarna inom de gröna växtdelar inte skulle utvecklas. Kalcium bidrar till att förhindra att en tomatplanta utveckla blossom - slutet rot, ett typiskt problem. En kalciumbrist är förmodligen om växter är inte vattnas konsekvent eller marken kan inte behålla fukt. Medan kommersiella gödningsmedel blandar inte generellt innehåller kalcium, kan det enkelt läggas av bevattning rena krossade äggskal vid basen av växten och vattning äggskalen i marken. Mald kalksten, benmjöl och trä askan innehåller också höga halter av kalcium.